Fondacija Mozzart čistila reke i jezera, postavljala EKO teretane, solarne panele...

Fondacija Mozzart čistila reke i jezera, postavljala EKO teretane, solarne panele...

Projekti realizovani na Petrovaradinu, Štrandu, Fruškoj gori, Potpećkom jezeru, Zlatiboru, Sokobanji...

Jedinstvene ekološke sprave za vežbanje od ovog leta krase Zlatibor i Sokobanju, više od 20.000 kubika otpada izvučeno je iz Potpećkog jezera, a reciklažom tekstila i plastike prikupljena su sredstva za obnovu šuma i druge projekte sa ciljem zaštite životne sredine. Fondacija Mozzart je samo tokom prošle godine uložila više od 23.000.000 dinara u različite ekološke akcije i inicijative, ispisujući svoj „zeleni“ trag od Vojvodine sve do Priboja.

Upravo je tamo, u dolini Lima, sve i počelo kada su se u januaru 2023. godine čamci ekološkog udruženja „Jastreb“ iz Priboja, uz podršku Fondacije Mozzart, otisnuli u akciju čišćenja Potpećkog jezera. Nekadašnji raj za kupače je zbog nagomilanog otpada bio pretvoren u plutajuću deponiju, a udruženim naporima Mozzarta i „Jastreba“ izvučene su ogromne količine plastike, ali i delovi automobila, frižideri, zamrzivači, domaće životinje, pa čak i nadgrobni spomenici. Akcija čišćenja Potpećkog jezera ponovljena je još nekoliko puta tokom godine, a doprinos održavanju ekološke ravnoteže u ovom delu Srbije dali su i zaposleni kompanije Mozzart kroz učešće na Mozzart EKO regati. Čuvena Limska regata, po prvi put je od svog osnivanja ovog jula organizovana sa imenom sponzora u svom zvaničnom nazivu, a svi rafteri na spust su krenuli sa istim zadatkom – da tok reke Lim ne bude više zagađen. Čamci su tokom spusta skupljali zalutali otpad iz reke i na cilj stigli ispunivši misiju.

Plutajuće deponije Pretvorene su u EKO teretane

Fondacija Mozzart podržala je i jedinstveni projekat izgradnje EKO teretana. Zelene površine pored pešačke staze koja vodi do spomenika na Zlatiboru sada krase posebne multifunkcionalne sprave za vežbanje, napravljene od drveta izvučenog iz reke. Inovativni ekološki projekat započet je u aprilu prošle godine, na Dan planete Zemlje, kada je iz Save izvađena velika količina drveta koje je potom sušeno, polumašinski obrađeno i iskorišćeno za izradu potpuno ekoloških zona za rekreaciju u prirodi. Nedugo zatim, Fondacija Mozzart je svoj pogled srcem usmerila na „zeleno srce Srbije“ Sokobanju, gde je u poznatom parku Banjica postavljena druga EKO teretana.

Sportisti, rekreativci, ali i deca, brzo su prepoznali sve prednosti ovog koncepta koji ne samo da omogućava vežbanje na svežem vazduhu, već i doprinosi očuvanju životne sredine. Korišćenjem drveta iz rečnog nanosa postiže se ušteda prirodnog materijala jer se ne seče zdravo drvo, a ujedno se čišćenjem reka podiže ekološka svest.

Struja se štedila, a humanost više vredela

Uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike, Fondacija Mozzart je organizovala nagradno takmičenjeStruju štedi da humanost više vredi kako bi motivisala građane na štednju električne energije. Osim vrednih nagrada za 22 najsrećnijih štediša širom Srbije, poseban značaj akciji dao je humanitarni segment u okviru kojeg je Fondacija Mozzart donirala oko tri miliona dinara za izgradnju solarne elektrane u Tehničkoj školi u Valjevu. Ministarka Dubravka Đedović Handanović prisustvovala je svečanom puštanju solarne elektrane u rad i tom prilikom istakla da su donacije poput ove izuzetno značajne jer mladim generacijama pokazuju koliko je važan prelazak na obnovljive izvore energije.

Timska pobeda „Nepobedivih“ u borbi za zdravije okruženje

Kilometri teško prohodnih staza, stotine petrovaradinskih stepenika, strmi bedemi, tuneli i katakombe, prepreke u stilu „Surviovora“ na pesku Štranda, planinski usponi koji oduzimaju dah... Ništa od toga nije zaustavilo Mozzartov tim „Nepobedivi“ da i ove godine trijumfuje na Invictus Challenge trkama na Petrovaradinskoj tvrđavi, Štrandu i Fruškoj gori, a osim spretnosti na trkačkim stazama demonstrirali su i visok nivo ekološke svesti.

„Nepobedivi“ su prvo Petrovaradin obojili mozaikom od plastičnih čepova za reciklažu, u saradnji sa prijateljima iz organizacije „Čepom do osmeha“. Na Štrandu su recikliralitekstil, a Mozzart je za svaki prikupljeni odevni predmet donirao novčana sredstva za ekološko udruženje „Zeleni sad“. Na Fruškoj gori „Nepobedivi“ su trijumfovali u misiji „Ozeleni goru“, kada je Fondacija Mozzart za svaku limenku i flašicu ubačenu u reciklomat donirala novac Pokretu gorana Vojvodine za obnovu šuma koje su uništene u olujama tokom leta.