Fondacija Mozzart u akciji čišćenja Lima

Fondacija Mozzart u akciji čišćenja Lima

Od januara izvučeno više od 20.000 kubika otpada iz jezera koje je nekada bilo raj za kupače

 

Potpećko jezero više nije plutajuća deponija! U velikoj eko akciji, koju je Fondacija Mozzart sprovela u saradnji sa udruženjem „Jastreb“, iz reke Lim kod Priboja izvučeno je više od 20.000 kubika otpada.

Na devet kilometara od Priboja i 25 od Prijepolja početkom godine započeta je velika akcija čišćenja Potpećkog jezera. Sajla koju su postavili nadležni iz udruženja „Jastreb“ sprečila je da se sav otpad izlije u Lim. Čamci svakodnevno kruže po jezeru i sakupljaju preostalo smeće koji se kamionima prebacuje na deponiju. Osim ogromnih količina plastičnog otpada, do sada su iz vode izvađeni delovi automobila, frižideri, zamrzivači, domaće životinje, pa čak i nadgrobni spomenici.

 „Dok se ne vidi, teško je i zamisliti šta se sve baca u reku. U jezeru je bilo toliko otpada da kamioni nisu mogli da otpreme smeća koliko smo mi mogli da izvučemo. Nama kao ekološkom udruženju izuzetno je značajna podrška Fondacije Mozzart. Zahvaljujući sredstvima koja su nam donirali upotpunili su našu akciju i omogućili nam da kupimo novu opremu koja nam je potrebna za radove na vodi“ kaže Siniša Laković iz Ekološkog udruženja "Jastreb".

U dolini Lima, koji je nekada bio sinonim za jednu od najčistijih reka u Srbiji, zahvaljujući Fondaciji Mozzart i udruženju „Jastreb“ polako se ponovo uspostavlja ekološka ravnoteža. I u narednom periodu nastaviće se sa akcijama čišćenja, a planirane su i edukacije na rafting turama koje se organizuju u ovom kraju.

Čišćenje Potpećkog jezera samo je još jedna u nizu ekoloških akcija koje Fondacija Mozzart sprovodi širom Srbije. Nedavno je započet jedinstveni ekološki projekat u okviru kojeg će širom Srbije da bude izgrađeno na desetine EKO teretana. Multifunkcionalne sprave za vežbanje praviće se od drveta koje su volonteri izvadili iz vode čišteći Savu na Međunarodni Dan planete Zemlje. Korišćenjem drveta iz rečnog nanosa postiže se ušteda prirodnog materijala jer se ne seče zdravo drvo, a ujedno se podiže ekološka svest čišćenjem reka.