Fondacija Mozzart i udruženje Jastreb zajedno u očuvanju prirode

Fondacija Mozzart i udruženje Jastreb zajedno u očuvanju prirode

Reka Lim ponovo je čista! Čuvena Limska regata, po prvi put od svog osnivanja, organizovana je pod nazivom Mozzart EKO regata, a svi rafteri na spust su krenuli sa istim zadatkom - da tok reke Lim ne bude više zagađen. Zadatak je uspešno obavljen zahvaljujući Fondaciji Mozzart koja je veliku akciju čišćenja reke Lim kod Priboja započela početkom godine u saradnji sa ekološkim udruženjem građana „Jastreb“.

Tada je iz Potpećkog jezera izvučeno više od 20.000 kubika otpada, a sajla koju su postavili nadležni iz udruženja „Jastreb“ sprečila je da se sav otpad izlije u Lim. Čamci koji su krenuli na spust od centra Sjeverin usput su iz reke skupljali zalutali otpad.

https://www.instagram.com/p/Cujf4Dfo5-A/?img_index=1

„Nastavljamo saradnju sa Fondacijom Mozzart koja je započeta početkom godine čišćenjem Potpećkog jezera, a nastavljena velikom regatom na Limu koja je prvi put nazvana Mozzart EKO regata i do sada je uvek bila samostalna. Regata je bila EKO ali zahvaljujući brojnim akcijama čišćenja Lima i Potpećkog jezera koje smo organizovali od početka godine, tokom spusta nismo imali mnogo posla“ kaže Siniša Laković iz ekološkog udruženja "Jastreb".

Čamci su od januara svakodnevno kružili po Potpećkom jezeru i sakupljali preostalo smeće koje se kamionima odvozilo na deponiju. Osim ogromnih količina plastičnog otpada, iz vode su izvađeni i delovi automobila, frižideri, zamrzivači, domaće životinje, pa čak i nadgrobni spomenici.

„Fondacija Mozzart je uvek tu da podrži udruženja i pojedinca koji imaju ideju, entuzijazam i energiju. Mi nismo tu samo kao sponzori već smo aktivno uzeli učešće i u praksi pokazali kako da ne bacamo đubre po našoj lepoj zemlji već da je čuvamo jer iza nas dolaze nova pokolenja kojima treba da ostavimo ovu divnu prirodu da u njoj uživaju“ rekao je Marko Nikolovski iz Fondacije Mozzart.

Zahvaljujući Fondaciji Mozzart i udruženju „Jastreb“ u dolini Lima, koji je nekada bio sinonim za jednu od najčistijih reka u Srbiji, ponovo se uspostavlja ekološka ravnoteža. Čišćenja Potpećkog jezera samo je još jedna u nizu ekoloških akcija koje Fondacija Mozzart sprovodi širom Srbije. Nedavno je započet jedinstveni ekološki projekat u okviru kojeg će širom Srbije da bude izgrađeno na desetine EKO teretana, a prva će biti na Zlatiboru. Multifunkcionalne sprave za vežbanje prave se od drveta koje su volonteri izvadili iz vode čišteći Savu na Međunarodni Dan planete Zemlje.