Fondacija Mozzart i udruženje „Jastreb“ vratili ekološku ravnotežu dolini Lima

Fondacija Mozzart i udruženje „Jastreb“ vratili ekološku ravnotežu dolini Lima

Reka Lim, jedna od najlepših u regionu, dugo je u javnosti bila sinonim za ekološku bombu, jer se u njenom koritu gomilaju ogromne količine smeća. Najdramatičnije slike početkom godine stizale su sa Potpećkog jezera, tada ogromne plutajuće deponije, koja danas više ne postoji. Očišćena je u velikim eko-akcijama koje je Fondacija Mozzart sprovela u saradnji sa udruženjem „Jastreb“ iz Priboja.

https://www.instagram.com/p/CxYDmrLJ6MH/

Sve je krenulo početkom godine kada je iz reke Lim kod Priboja izvučeno više od 20.000 kubika otpada, a potom je akcija nastavljena u maju kada su čamci ponovo kružili Potpećkim jezerom i sakupljali smeće. Preostali otpad pokupljen je tokom velike Mozzart EKO regate u julu, kada su rafteri na spust krenuli sa istim zadatkom, koji je tada uspešno i obavljen – da tok reke Lim ne bude više zagađen. Preostalo zarobljeno smeće između lančanice i hidrocentrale Potpeć očišćeno je u nedavno održanoj akciji Fondacije Mozzart, ljubitelja prirode, ribara i planinara.

„Prilikom promene vodostaja smeće izađe na sredinu jezera, što daje ružnu sliku. U saradnji sa opštinom Priboj i Fondacijom Mozzart ponovili smo akciju čišćenja od hidrocentrale do ribarskog naselja, jer nam je ta obala ostala neočišćena od kada su postavljene lančanice, pa deo smeća ostaje između njih i hidrocentrale”, kaže Siniša Laković iz Ekološkog udruženja „Jastreb”.

Da su akcije čišćenja Potpećkog jezera i više nego uspešne potvrđuju i ronioci koji čiste dno jezera. Najnoviji spust do rešetke koja pušta vodu u hidrocentralu potvrdio je da tu više nema smeća.

„Od početka godine naši prijatelji iz Fondacije Mozzart su uz nas. Prepoznali su naš rad, od tada zajedno radimo na akcijama čišćenja, a zahvaljujući poslednjoj donaciji koju su nam uputili, nabavili smo novi čamac koji ćemo koristiti u guranju smeća ka obali“ dodaje Laković.

Čišćenje Potpećkog jezera samo je još jedna u nizu ekoloških akcija koje Fondacija Mozzart sprovodi širom Srbije. Nedavno je započet jedinstveni ekološki projekat u okviru kojeg su na Zlatiboru i u Sokobanji otvorene Mozzart EKO teretane. Multifunkcionalne sprave za vežbanje napravljene su od drveta koje je nekad plutalo Savom. Eko čučanj, tegovi, sprave za zgibove i trbušnjake, benč i eko-skok samo su neke od sprava na kojima će ljubitelji vežbanja moći da se rekreiraju na svežem vazduhu. Korišćenjem drveta iz rečnog nanosa postiže se ušteda prirodnog materijala, jer se ne seče zdravo drvo, a ujedno se podiže ekološka svest čišćenjem reka.