Fondacija Mozzart podržala Banku hrane Vojvodine

Fondacija Mozzart podržala Banku hrane Vojvodine

U Srbiji više od pola miliona gladnih, dok se dnevno baci i do dva miliona kilograma hrane

 

Besplatan obrok i topla reč mogu nahraniti ne samo stomake već i srca ljudi, a upravo sa tom misijom pre dve godine osnovana je organizacija Banka hrane Vojvodine. Zahvaljujući njihovom zalaganju, hrana svakog meseca stigne do više od 10.000 korisnika sa severa naše zemlje. U plemenitoj misiji smanjenja siromaštva, gladi i rasipanja hrane podržale su ih brojne društveno odgovorne kompanije, a poslednja u nizu je Fondacija Mozzart koja je udruženju iz Iriga donirala frižider za skladištenje namirnica.

„Frižider koji nam je donirala Fondacija Mozzart za nas je veoma značajan i bio nam je preko potreban kako bismo mogli da kvalitetno skladištimo proizvode koje dobijamo, a koji moraju da se čuvaju na adekvatan način. Ovim putem bih želeo da se zahvalim Mozzartu na pomoći i verujem da će se naša saradnja nastaviti i u budućnosti“ istakao je Srđan Budimčić, predsednik Banke hrane Vojvodine.

Srđan dodaje da je veoma ponosan na rezultate koje je organizacija ostvarila do sada. Zahvaljujući angažovanju neumorne ekipe volontera, uspeli su da obezbede i distribuiraju ogromnu količinu hrane siromašnim i ugroženim porodicama širom Vojvodine. Samo prošle godine uspeli su da prikupe 75 tona hrane, a veruju da će se do kraja ove godine cifra popeti na 150 tona. Njihovi korisnici su mladi sa smetnjama u razvoju ili bez roditeljskog staranja, osobe sa invaliditetom, samohrane majke, raseljena lica, porodice bez primanja, stara lica, Sigurne kuće, pripadnici romske nacionalne manjine i druge socijalno ugrožene kategorije.

Sarađuju sa više od 140 institucija među kojima su različita udruženja, fondacije, centri za socijalni rad, lokalne samouprave, neformalne grupe, verske zajednice... Od kompanije Delhaize dva do tri puta nedeljno dobijaju voće i povrće koje će sada moći da skladište u novom frižideru koji im je donirala Fondacija Mozzart.

Njihova borba se ne zaustavlja ovde. U skladu sa dugoročnim planovima koje su postavili, nastoje da prošire svoje delovanje i uspostave nova partnerstva sa lokalnim prehrambenim lancima, proizvođačima i distributerima hrane kako bi povećali količinu doniranih namirnica i pomogli što većem broju ljudi. Srđan za kraj poručuje da je veoma važno da se što više kompanija, udruženja i pojedinaca pridruži ovoj borbi kako bi se dugoročno rešio problem gladi i kako bi svaki čovek, u skladu sa osnovnim ljudskim pravima i dostojanstvom, imao pristup adekvatnoj ishrani.