Za lakši iskorak u svet onih kojima je svaki korak otežan

Za lakši iskorak u svet onih kojima je svaki korak otežan

Revolucionarna rukavica za slepe, multifunkcionalno pomagalo jedinstveno na celom svetu, stigla je do svojih prvih korisnika zahvaljujući Fondaciji Mozzart koja je, u saradnji sa Savezom slepih Srbije, ovaj uređaj učinila dostupnim za 50 slepih i slabovidih osoba u našoj zemlji. Nakon svečane dodele u Kragujevcu, pametne rukavice koje osobama bez vida olakšavaju samostalno kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti svečano su uručene i u Beogradu.  

Na svečanosti u prostorijama Saveza za slepe rukavice su dobili studenti i učenici iz Beograda, Novog Sada, Subotice i drugih gradova, u prisustvu predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva kulture, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, lokalnih organizacija članica Saveza slepih, kao i predstavnika kompanije „Anoris tehnolodži“ koja je razvila ovaj jedinstveni izum i Fondacije Mozzart koja je omogućila da on stigne do svojih prvih korisnika.

“Nakon uručenja rukavica za slepe u Kragujevcu, danas smo se opet okupili da realizujemo još jednu dodelu revolucionarnog pomagala za slepe, zahvaljujući Fondaciji Mozzart. Smatramo da ovo treba da posluži kao dobar primer i drugim društveno odgovornim kompanijama da se uključe i pomognu kako bi se gubitak vida, kroz ovakve akcije, na neki način kompenzovao” istakao je Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije.

Fondacija Mozzart je odmah prepoznala značaj ovog izuma i uključila se u akciju kako bi, u skladu sa sloganom “Pruži mi ruku”, bila ruka podrške onima kojima je svaki korak otežan.

“Događaj koji nas je ovde okupio nosi jednu posebnu emociju koju smo odmah prepoznali kada nam je stigao predlog saradnje. Drago nam je što se među dobitnicima rukavice nalaze deca i mladi jer će im to pomoći da lakše zakorače kroz život, iako im je taj korak otežan. Ali oni se ne predaju, ne predaje se ni Savez slepih, a nećemo se predati ni mi i nastavićemo da pomažemo” rekao je Marko Nikolovski iz Fondacije Mozzart.

Rukavica prepoznaje boje, novčanice i predmete na određenoj udaljenosti, a pruža i mogućnost osobi koja je nosi da pošalje lokaciju u slučaju da zaluta. Minimalističkog je dizajna, napravljena od kvalitetnog materijala, ima baterije, integrisan zvučnik i punjiva je.

“Izuzetno mi je drago što je ovde toliko mladih ljudi i poznatih lica koji su i sami učestvovali u razvoju ovog proizvoda i svojim iskustvima ga krojili tako da možemo reći da je on napravljen od slepih osoba za slepe osobe. Mi smo tu samo pokretači inicijative, neko sa idejom i tehničkim znanjem, ali svi zajedno smo ovo napravili i verujem da ćemo zajedno doprineti da kroz vreme proizvod postane još bolji” istakao je Nikola Krstić, jedan od osnivača kompanije “Anoris tehnolodži”.

Prvih 17 rukavica Fondacija Mozzart je, u saradnji sa Savezom slepih Srbije, podelila osobama bez vida iz Požarevca, Novog Pazara, Prijepolja, Raške, Niša i drugih gradova na događaju u Kragujevcu.