Fondacija Mozzart donirala EKG aparat studentskoj poliklinici

Fondacija Mozzart donirala EKG aparat studentskoj poliklinici

Fondacija Mozzart je verna podrška zdravstvenom sistemu, uz nastojanje da se pomoć ravnomerno upućuje institucijama od severa do juga zemlje i ka svim starosnim grupama. Poslednja u nizu donacija stigla je na adresu Studentske poliklinike čije usluge koristi oko 60.000 studenata Univerziteta u Beogradu, a koja je od Mozzarta dobila EKG aparat.

“Nama zaista mnogo znači EKG aparat koji smo dobili od Fondacije Mozzart. Prisutni smo na dosta punktova po celom gradu i zato moramo da imamo više EKG aparata na različitim odeljenjima i lokacijama. Ovaj aparat nam je veoma važan jer radimo i veliki broj preventivnih aktivnosti na terenu, organizujemo različite zdravstvene promocije…” istakla je direktorka Studentske poliklinike Marija Obradović.

Dr Marijana Pešić, specijalista opšte medicine, ističe da se u post-covid periodu susreću sa velikim porastom poremećaja srčanog ritma kod mladih, kao i da je značajan broj studentkinja koje imaju oboljenje štitne žlezde.

“Studenti su uglavnom zdrava populacija, ali često imaju problem sa poremećajem srčanog ritma koji se javlja u sklopu različitih bolesti, u post-covid periodu, kao posledica stresa… Oko 150 studenata mesečno ima indikacije za EKG pregled i zbog toga nam je jako značajna ova donacija. Imali smo aparat koji je dosta star tako da će nam novi mnogo olakšati” rekla je dr Pešić.

Fondacija Mozzart je početkom godine potpisala protokol o saradnji sa Ministarstvom zdravlja u cilju unapređenja uslova rada zdravstvenih ustanova širom Srbije. Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu opremljen je računarskom opremom, a Odeljenju za neonatologiju Opšte bolnice u Subotici donirana je medicinska oprema za brigu o novim životima. Klinika za dečiju hirurgiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu dobila savremeni sistem za transplantaciju kože koji će se koristiti u lečenju opekotina kod mališana, dok je Zdravstvenom centru Knjaževac donirano sanitetsko vozilo nakon što je sanitet koji su prethodno koristili uništen u saobraćajnoj nesreći. U narednom periodu Fondacija Mozzart će realizovati i donacije stolice za stereotaksičnu biopsiju Centru za radiologiju Kliničkog centra u Nišu i ginekološke stolice Onkološkom dispanzeru u Čačku, dok će inkubatori stići na adrese KBC Kosovska Mitrovica i Opšte bolnice u Prokuplju i Paraćinu.