Fondacija Mozzart donirala rukavice za slepe i slabovide osobe

Fondacija Mozzart donirala rukavice za slepe i slabovide osobe

Rukavica za slepe, jedinstveno inovativno pomagalo u svetu, stigla je do svojih prvih korisnika zahvaljujući Fondaciji Mozzart koja je ovaj aparat učinila dostupnim za 50 slepih i slabovidih osoba u našoj zemlji. Pametnu rukavicu koja će osobama bez vida olakšati kretanje i svakodnevni život napravili su mladi inovatori iz domaće kompanije „Anoris tehnolodži“.

Prvih 17 rukavica Fondacija Mozzart je, u saradnji sa Svezom slepih Srbije, podelila slepim i slabovidim osobama iz Požarevca, Novog Pazara, Prijepolja, Raške, Niša i drugih gradova na događaju u Kragujevcu. Rukavica prepoznaje boje, novčanice i predmete na određenoj udaljenosti, a pruža i mogućnost osobi koja je nosi da pošalje lokaciju u slučaju da zaluta. Minimalističkog je dizajna, napravljena od kvalitetnog materijala, ima baterije, integrisan zvučnik i punjiva je.

“Zadnjih nekoliko godina razvijamo našu ideju, u saradnji sa Savezom slepih, koji su nam pomogli pri testiranju svake verzije pa danas imamo finalni proizvod napravljen za slepe sa slepima. Zahvaljujući Fondaciji Mozzart rukavica za slepe je ugledala svetlost dana i to upravo u Srbiji i  možemo reći da je sprski proizvod napravljen u sprskom savezu podržan od srpske kompanije. Veoma sam ponosan na tu činjenicu jer smo sa rukavicom obišli ceo svet tokom testiranja, a predstavili smo ga u Srbiji. Svaki proizvod doživljava završnu fazu kada dobije svoje korisnike, a mi smo u tome uspeli” istakao je Nikola Krstić, direktor “Anoris tehnolodži”.

Rukavicu će dobiti i studenti i učenici iz Beograda, Novog Sada, Subotice i ostalih gradova na svečanosti u Savezu slepih Srbije narednog meseca.

“Slogan naše akcije je “Pruži mi ruku” i upravo ruku hoćemo da pružimo svima kojima je potrebna. Ovog puta smo to uspeli u saradnji sa Svezom slepih Srbije i kompanijom „Anoris tehnolodži“ koja je osmislila ovaj u svetu jedinstven proizvod. Verujemo da se naša saradnja ovde ne završava i da ćemo nakon prvih 50 rukavica nastaviti sa još 50” istakao je Marko Nikolovski, predstavnik Fondacije Mozzart.