TROICKI NA OTVARANJU BESPLATNE ŠKOLE TENISA: SVA DECA ZASLUŽUJU ŠANSU

TROICKI NA OTVARANJU BESPLATNE ŠKOLE TENISA: SVA DECA ZASLUŽUJU ŠANSU

Nole je kao mali pravio pehare od kartona i pred ogledalom zamišljao da jednog dana osvoji Vimbldon. Dok on danas juri ka tituli najboljeg tenisera svih vremena, mnoga deca u Srbiji prave prve korake sa željom da krenu njegovim stopama, ali većina nema mogućnost da uopšte uzme reket u ruke. A, može i drugačije – bez članarina, kotizacija, troškova za skupu opremu... 

Кompanija Mocart i TК Crvena zvezda pokrenuli su Besplatnu školu tenisa za mališane uzrasta od pet do osam godina, koji su dobili jedinstvenu priliku da treniraju bez ikakve nadoknade i zakorače u svet „belog sporta“ na velika vrata – uz proslavljenog reprezentativca Viktora Troickog!

Osvajač „salatare“ i tri ATP titule, nekadašnji 12. igrač sveta, a sada selektor Dejvis kup tima Srbije pravi je primer da uspeh ne zavisi od jačine fodhenda i bekhenda, već od snage volje. Uz posvećenost, odricanje, trud i ludačku energiju moguće je napraviti „bum“ - razbiti tenisku tišinu i predrasude da je „beli sport“ samo za elitu. 

Teniski kompleks Crvene zvezde danas je za oko 70-oro dece bio veliki kao Rolan Garos, jer im je Troicki doneo duh ATP-a, prenosio znanje iz bogate karijere, ali i veru da će uz mnogo rada te loptice ubrzo rutinski prelaziti mrežu.

„Da li možeš da pobediš Noleta“, pitala su ga deca, a Viktor je kroz osmeh prepričavao kako je jednom uspeo da savlada Đokovića.

„Puno mi je srce što vidim ovoliko dece koja žele da treniraju tenis, pogotovo na ovom mestu, gde sam i ja pravio prve teniske korake. Hvala puno kompaniji Mocart što je pokrenula projekat Besplatnih škola sporta, tako nešto nije postojalo u moje vreme. Smatram da svako dete treba da dobije šansu da se oproba u sportu koji voli, a ja ću se uvek rado odazvati da podržim ovakve sjajne akcije“.

Čak dva sata je aktuelni selektor bio sa mališanima, pokazivao im kako da drže reket, prebacuju lopticu, potom im je uručio diplome, potpisivao autograme, slikao se sa svima.

 “U ovom uzrastu je najvažnije da se igraju, steknu mnogo drugara, a ako ih tenis baš zainteresuje, onda treba samo da budu vredni i rezultati će doći. Ja sam upravo završio karijeru, uspeo da ostvarim svoj san, a želim i svoj ovoj deci to isto”, zaključio je Viktor.

Upis u školicu će biti moguć i posle otvorenog časa, kako bi se pružila šansa deci koja zbog letnjeg raspusta nisu bila u mogućnosti da stignu na druženje sa Troickim.

“Drago nam je da se Mocart opredelio da zajedno sa nama napravi besplatnu školu tenisa za decu, gde će oni imati priliku da se okušaju sa reketom i vide koliko ih to zanima. Naravno, na početku će svi reći da žele da budu Nole, ali za to je potrebno mnogo godina rada, truda i odricanja”, kaže Slobodan Vojinović iz Zvezde.

Treninzi će se održavati dva puta nedeljno na terenima TК Crvena zvezda, a decu na kraju očekuje i turnir.

“Naša škola ima dugu tradiciju i iz nje su potekli mnogi šampioni, nadam se da će se i sad pojaviti neki. Zvezda je najtrofejniji klub, deca će ovde imati dobre uslove za rad. Treneri će proceniti ko ima talenta, želje i afiniteta, a na prvom otvorenom treningu u tome im je pomogao Viktor Troicki”, zaključio je Vojinović.