Fondacija Mozzart donirala više od 27.000.000 dinara zdravstvenom sistemu Srbije

Fondacija Mozzart donirala više od 27.000.000 dinara zdravstvenom sistemu Srbije

Više od 27.000.000 dinara u vidu vredne medicinske opreme uputila je Fondacija Mozzart na adrese preko 20 zdravstvenih institucija širom Srbije samo u 2023. godini. Od Subotice sve do Niša, ustanove koje zbrinjavaju onkološke pacijente, vode brigu o novim životima i prevremeno rođenim bebama, leče mališane sa opekotinama ili cerebralnom paralizom, vrše preglede studenata, dobile su najsavremenije uređaje kako bi lekari još lakše i efikasnije obavljali svoj posao.

Inkubatori, sanitetsko vozilo, sistem za transplantaciju kože, ginekološka stolica, računarska oprema, EKG i ultrazvučni aparati samo su deo donacija koje je Fondacija Mozzart tokom prošle godine poslala različitim ustanovama u okviru velike akcije pomoći zdravstvenom sistemu Srbije.

Da najmlađi borci budu pobednici

Modernizacija neonatalnih odeljenja od vitalnog je značaja za velike borce – prevremeno rođene bebe, a porodilišta u Paraćinu, Prokuplju i Pasjanu, jedinoj seoskoj ustanovi ovog tipa u Evropi, bogatija su za nove inkubatore koje im je donirala Fondacija Mozzart. Najsavremenija medicinska oprema za brigu o novim životima stigla je i na sever Vojvodine – Odeljenju neonatologije Opšte bolnice u Subotici. Dom zdravlja Savski venac dobio je ultrazvučni aparat za snimanje kukova kod beba, a Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“ revolucionarni sistem za transplantaciju kože, kakav do tada nije postojao u našoj zemlji. Donacija su stigle i Domu zdravlja u Mladenovcu, Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj i Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Beogradu, gde se leče mališani iz cele Srbije.

Da pomoć na vreme stigne i do nepristupačnih sela

Fondacija Mozzart nije zaboravila ni jugoistočni deo naše zemlje, pa je na adresu Zdravstvenog centra Knjaževac stiglo novo sanitetsko vozilo, da zameni prethodno koje je oštećeno u saobraćajnoj nesreći. U hitnim situacijama svaka sekunda može biti presudna, istakli su predstavnici ove ustanove i izrazili neizmernu zahvalnost za novo vozilo koje sada na vreme stiže do svakog od 86 sela na teritoriji njihove opštine, čak i do onih koja su po 50 kilometara udaljena od grada.

Još bolji uslovi za brigu o onkološkim pacijentima

Rana dijagnostika karcinoma dojke od prošle godine može se obavljati i na jugu Srbije. Pacijentkinje se više ne moraju upućivati u Beograd na stereotaksičnu vakuum asistiranu biopsiju, jer je Univerzitetski klinički centar Niš od Fondacije Mozzart dobio najsavremeniju stolicu za izvođenje ove dijagnostičke metode. Uslovi za brigu o pacijentima sa najtežom dijagnozom dodatno su unapređeni i u Onkološkom dispanzeru Opšte bolnice u Čačku, kojem je donirana najsavremenija ginekološka stolica i EKG aparat poslednje generacije.

Opremljene brojne ambulante i klinike

Univerzitetski centar u Kragujevcu i druge ustanove širom zemlje dobile su računarsku opremu od Fondacije Mozzart, a olakšani su uslovi za rad i lekarima u Domu zdravlja „Zvezdara“ u ambulantama „Veliki Mokri Lug", „Severac", „Staro Mirijevo" i „Dalmatinska", kojima je stigao novi nameštaj za ordinacije i čekaonice. Savremeni EKG aparat doniran je Studentskoj poliklinici u našoj prestonici, čije usluge koristi oko 60.000 studenata Univerziteta u Beogradu.