Dom zdravlja Savski venac dobio novi ultrazvučni aparat za pregled kukova najmlađih

Dom zdravlja Savski venac dobio novi ultrazvučni aparat za pregled kukova najmlađih

„Hvala Fondaciji Mozzart na donaciji koja će vidno popraviti kvalitet našeg rada”, poručio dr sci. med. Zoran Bekić

 

Dom zdravlja Savski venac bogatiji je za novi ultrazvučni aparat za snimanje kukova kod beba koji im je donirala Fondacija Mozzart. Jedan od najvažnijih pregleda u prva tri meseca života novorođenčadi sada će se u ovoj ustanovi obavljati mnogo lakše i komfornije.

Ka Domu zdravlja Savski venac gravitira oko 7.000 hiljada mališana uzrasta do sedam godina, a svakoga dana u proseku se obavi i do deset ultrazvučnih pregleda kukova. Lekari ističu da će im novi aparat mnogo značiti i ubrzati rad, a tako će se postići i rasterećenje tercijarnih ustanova kao što su Institut za majku i dete, Tiršova, Banjica…

„Svako društvo pokazuje koliko je humano po tome koliko vodi računa o trudnicama, starim licima i deci. Briga o najmlađima, o njihovom zdravlju i pravilnom rastu i razvoju je, naravno, naš prioritet. Zahvaljujem Fondaciji Mozzart na značajnoj donaciji ultrazvučnog aparata Službi pedijatrije Doma zdravlja Savski venac koji će vidno popraviti kvalitet našeg rada na veliko zadovoljstvo naših najmlađih pacijenata i njihovih roditelja”, istakao je dr sci. med. Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac.

Lekari upozoravaju da je uzrast do pet meseci izuzetno osetljiv i, ukoliko se ne uradi precizna dijagnostika i zatim nastavi redovno praćenje, kasnije može doći do komplikovanih hirurških intervencija jer problem nije detektovan na vreme.

„Pored klasičnog pregleda koji pedijatar obavlja, veoma je bitno da se uradi i ultrazvuk kukova kod beba sa navršenih mesec dana. Kontrolni ultrazvučni pregled se obavlja sa pet i po meseci, a tokom prvih godinu dana mogu se raditi i više puta ukoliko procenimo da je potrebno. Mnogo nam znači što smo dobili ovaj aparat, jer će pregled bitno znatno olakšan, a ultrazvučna dijagnostika beba mnogo preciznija. Ranije smo koristili stari uređaj sa kojim smo se dosta mučili, pa će nam novi dosta olakšati rad i hvala Fondaciji Mozzart na tome”, rekla je dr Marija Golubović, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine.

Snažna podrška zdravstvenom sistemu Srbije

U okviru velike akcije koju Fondacija Mozzart sprovodi uz podršku Ministarstva zdravlja, pomoć je do sada stigla na adrese brojnih zdravstvenih ustanova od severa do juga naše zemlje. Onkološki dispanzer u Čačku dobio je ginekološku stolicu i EKG aparat poslednje generacije, porodilišta u Paraćinu i Prokuplju prevremeno rođene bebe zbrinjavaju u novim inkubatorima, a savremeno sanitetsko vozilo stiglo je u Zdravstveni centar Knjaževac. Opšta bolnica u Subotici i Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu opremljeni su medicinskom i računarskom opremom, a mališani sa teškim opekotinama iz celog regiona leče se uz pomoć revolucionarnog sistema za transplantaciju kože koji je Fondacija Mozzart donirala Institutu za majku i dete.