Da bi bio pobednik, ponekad moraš da zastaneš i da se odmoriš

Da bi bio pobednik, ponekad moraš da zastaneš i da se odmoriš

Dobrobit zaposlenih nam je uvek na prvom mestu. Tu smo da brinemo o njima, ali i da ih podsetimo da i oni moraju da brinu sami o sebi. Pored sportskih i rekreativnih aktivnosti, od pre par meseci uveden je i benefit dodatnog zdravstvenog osiguranja za sve zaposlene u Mozzart kompaniji

 

Izuzetno dinamična industrija povlači i dinamične procese, pa su nam takvi i radni dani. Za neke su to izazovi koji ih pokreću i teraju da  pomeraju granice, dok drugi ne bi mogli da funkcionišu u drugačijem sistemu, bez radnih dana punih uzbuđenja. Baš zato nam je bitno da zaposleni znaju da u našoj kompaniji imaju i stabilnost. Ceo naš sistem, iako dinamičan, mora da bude stabilan, pre svega zbog milionskog broja korisnika na dnevnom nivou, a i ogromnog broja transakcija. U takvom okruženju se i razvijaju naši zaposleni, dinamičan posao, ali stabilan sistem, koji se konstantno širi i razvija.

Mozzart kompanija je na tržištu dvadeset jednu godinu, pa slobodno možemo da kažemo da smo zajedno sa našim zaposlenima odrastali. Prošli smo dug put, krčili ga, gradili, utabavali… Taj pređeni put danas pokazuje da Mozzart ima sjajan sistem ulaganja u ljude kao najvažniji resurs i da smo od samog početka brinuli o njihovim potrebama i dobrobiti.

Zato se trudimo da našim zaposlenima obezbedimo benefite koji će ih podsetiti da je dobro da ponekad uspore, zastanu i odmore se. Da njihovu dobrobit stavljamo na prvo mesto i da smo mi tu da brinemo o njima, ali i da ih podsetimo da i oni moraju da brinu sami o sebi. Bilo kroz sportske i rekreativne aktivnosti koje im kompanija obezbeđuje, edukacije, obuke i druge benefite kroz koje zaposleni brinu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. A od pre par meseci i benefit dodatnog zdravstvenog osiguranja za sve zaposlene u Mozzart kompaniji.

Prethodne dve i po godine su nam svima došle kao opomena da brigu o sebi, a prvenstveno o svom zdravlju, kao i svakodnevne benefite koje imamo, uzimamo zdravo za gotovo i često nismo svesni koliku zapravo vrednost za naš svakodnevni život i funkcionisanje oni imaju. O tome šta benefiti znače za naše zaposlene, a i za kompaniju razgovarali smo sa Milenkom Ršumovićem, menadžerom za upravljanje zaradama, benefitima i pravima pristupa, dok nam je  direktorka ljudskih resursa Marija Božović govorila o konkretnom novom benefitu za sve zaposlene ­­­– dodatnom zdravstvenom osiguranju.

Bilo nam je bitno i da čujemo komentare i utiske naših zaposlenih i da saznamo da li im je mogućnost korišćenja novog benefita olakšala svakodnevicu i podstakla ih da više brinu o sebi, što je svakako bio primarni cilj njegovog uvođenja.

Kolega Milenko Ršumović nam je prvo obrazložio samo značenje benefita i njihovu svrhu kako za kompaniju, tako i za njene zaposlene.

– Kovid i postkovid period je nametnuo nove trendove, tako da možemo postaviti pitanje šta su sada benefiti i šta ponuditi zaposlenima, a da za njih zaista predstavlja neku pogodnost?

Sve navedeno je nas kao HR sektor, a svakako i HR sektore koji se bave benefitima u drugim kompanijama, stavilo u jedan veoma izazovan i rekao bih težak položaj – pitanje redizajna sistema benefita i preispitivanja dosadašnjih koncepata, kao i formiranje sistema benefita prema konkretnim potrebama zaposlenog. Ovde je jako bitno istaći kao ključno podršku i potporu u psihološkom i zdravstvenom pogledu u kriznim vremenima.

Benefiti za kompaniju predstavljaju sredstvo za motivaciju i zadovoljstvo zaposlenih. Ukoliko pođemo od toga da su ljudi koje kompanija ima najvredniji resurs, onda samo zadovoljni i motivisani zaposleni daju svoj maksimum na radnim mestima. Sa druge strane benefiti su sredstvo za privlačenje novih kadrova i zadržavanje postojećih zaposlenih. U sistemu nagrađivanja zaposlenih benefiti zajedno sa zaradom čine kompenzacioni paket, dakle paket kao kompenzaciju za rad koji zaposleni obavlja u kompaniji.

Gledajući sa finansijskog stanovišta, benefiti za kompaniju predstavljaju trošak, jer jako je mali broj benefita koji je besplatan, a mnogi benefiti imaju tretman zarade, te su opterećeni porezima isto kao zarada. Ipak, iako u finansijskom smislu benefiti jesu trošak, u strateškom promišljanju benefiti su vid ulaganja u zaposlene. Naravno da imamo i benefite koji nemaju direktan finansijski trošak kao što su recimo fleksibilno radno vreme, opcija rada od kuće i sl.

Troškom benefita se svakako upravlja kroz sistem projekcije troškova zarada, relativnih odnosa tih troškova u ukupnim troškovima zarada, trendovima vezanim za tržišta ili kompanije slične veličine, redovnim praćenjem postavljenih parametara i sl. U svakom slučaju to je sistem i nije stihijski proces.

Shodno tome, benefiti se uvode samo onda kada imaju vrednost za zaposlene i to je suština. Naravno da to nije jedini kriterijum, ali je osnova svega. Da bi se jedan benefit implementirao, potrebna je analiza sa više aspekata: dostupnosti benefita zaposlenima u prihvatljivom roku, vrednosti koje benefit ima za zaposlene i troškova koje taj benefit generiše. Tek kada se sva tri navedena faktora nađu na odgovarajućem nivou, možemo reći da smo spremni da uvedemo novi benefit. Kao što je i sada bio slučaj sa uvođenjem novog benefita – dodatnog zdravstvenog osiguranja.

Svaki zaposleni u Mozzartu od sada besplatno i u privatne klinike

Objašnjenje procesa upravljanja benefitima kolege Milenka nam samo delimično oslikava kompleksnost i zahtevnost procesa, kao i svih parametara i analiza koji su bitni. Samim tim, možemo da dobijemo samo nagoveštaj koliko je ozbiljan sistemski proces bio pripremiti i uključiti u primenu benefit dodatnog zdravstvenog osiguranja za skoro 3.000 zaposlenih.

Direktorka ljudskih resursa Marija Božović nam je ukratko prenela najbitnije i ključne razloge uvođenja ovog benefita i šta u osnovi on predstavlja za naše zaposlene.

– Svedoci smo vremena u kome je zdravlje, kao nikada ranije, postalo toliko važno i toliko dragoceno da su vremena kada se ono podrazumevalo daleko iza nas. Kao kompanija kojoj su veoma važni dobrobit i potrebe svih zaposlenih, uveli smo kao benefit dodatno zdravstveno osiguranje za sve zaposlene u kompaniji. Ovo znači da preko 2.700 ljudi, koliko trenutno zapošljavamo, ima polisu privatnog zdravstvenog osiguranja, kao što će imati i svi naši budući zaposleni, bez obzira na radno mesto na kom počinju sa radom. Bez obzira da li smo na poziciji operatera na uplatnom mestu, programera, novinara ili direktora sektora, zdravlje svi vrednujemo na isti način i u istoj meri nam je značajna zdravstvena zaštita koju imamo.

To potvrđuje i koleginica Nataša Crnogorac, operaterka u slot klubu, koja je istakla da uvođenje ovog benefita predstavlja dodatnu stabilnost na radnom mestu i osećaj da neko brine o nama.

– Uvođenjem zdravstvenog osiguranja naša kompanija nam je dala ogroman benefit i pokazala veliku sigurnost u poslovanju. Mozzart je, omogućivši svim svojim radnicima privatno zdravstveno osiguranje, dokazao da brine o svojim zaposlenim, a nama dao mogućnost da više vodimo računa o sebi i svom zdravlju. Zbog brzog načina života, kada sve imamo manje vremena da brinemo o sebi, stojimo u redovima državnih zdravstvenih institucija i čekamo da dođemo na red za preglede, ogromna pogodnost je doći u privatnu kliniku i biti primljen u vreme zakazanog termina. Imala sam priliku da se lično uverim u privilegije Milenijum osiguranja i zaista nosim sve pozitivne impresije.

Takođe, bilo nam je bitno da čujemo koliko ovaj benefit olakšava svakodnevnicu kolegama koje imaju decu, jer nam je cilj da naši zaposleni znaju da brinemo i o njihovim porodicama. S tim u vezi sa nama je podelila svoje iskustvo i impresije koleginica Snežana Antić, specijalista kontrole toka novca.

Prva pomisao na dodatno zdravstveno osiguranje je definitivno benefit koji zaposlenog čini stimulisanim, zadovoljnim, srećnijim, produktivnijim u obavljanju svojih radnih zadataka. Kad pođemo od toga šta nam je najvažnije u životu, jasno je da je to zdravlje nas i naših najbližih. Motivacija zaposlenih na ovaj način govori nam da Mozzart kao poslodavac vodi brigu o svojim zaposlenima, pogotovo u vreme kada proživljavamo veliki globalni zdravstveni izazov. Samim tim, ovaj benefit je najvredniji kada ga poredim sa benefitima koje već posedujemo. Osiguranje nam dosta štedi vreme, koje se odnosi na čekanje u redu i pored zakazanog termina u državnim ustanovama, pogotovo sa malom decom. Iz ovoga možemo da zaključimo i da ćemo manje odsustvovati sa posla i lakše rešiti potencijalni zdravstveni problem. Zaključak je da je poslodavac definitivno prepoznao potrebe svojih zaposlenih.

Želimo još da vam poručimo da ne zaboravite da brinete o sebi i svom zdravlju, a mi smo tu da vam pružimo podršku i stabilnost. Usporite i odmorite se kad vam je potrebno!