Mozzart Sport Kenija – jedini Mozzart portal na tržištu u razvoju

Mozzart Sport Kenija – jedini Mozzart portal na tržištu u razvoju

Razdvajaju nas kontinenti, a šta nas spaja?
 

Izazovi Mozzart Sport portala u Keniji su međukulturalne i geografske razlike, različiti običaji, drugačiji senzibilitet i temperament, ali opet je stvorena divna saradnja i osećaj zajedništva između Beograda i Najrobija

 

Priču o Mozzartu u Keniji moramo da započnemo sa Sašom Krnetom, Country Managerom, koji svojim idejama, trudom i radom razvija kako celo tržište, tako i sportski portal. Prvi sportski portal u Africi, drugo najveće tržište u regionu. Velika očekivanja, ali i veliki izazovi, a najveći uspesi tek predstoje. Pitali smo Sašu šta po njegovom mišljenju i na osnovu dosadašnjeg iskustva izdvaja Keniju pa je jedino tržište u razvoju koje ima portal Mozzart Sport?

– Prvenstveno bismo istakli geopolitički položaj Kenije i skoro 55.000.000 stanovnika, što dodatno govori o tome da je Kenija sportska sila u regionu. Verujemo da je portal sjajan način da se privuče i razvije komunikacija sa nacijom koja je veliki obožavatelj sporta. Od izuzetnog značaja bio je i dolazak u Najrobi kolega iz Beograda, menadžera za medije Bojana Đurića i urednika portala Dejana Stankovića, koji su doprineli da se Mozzart Sport u Keniji razvija po ugledu na portal u Srbiji. Podelili su iskustvo i znanje sa kenijskim novinarima, i nastavili svakodnevno da prate razvoj novog sajta, konstantno su u komunikaciji sa lokalnim urednikom Džefon Kinjandžuijem, na čemu bih im ovom prilikom zahvalio. Takođe, u Keniji postoji veliki jaz u pokrivenosti informacijama i vestima iz sporta, pogotovo u digitalnom prostoru i tu je Mozzart pronašao i iskoristio priliku za razvoj i napredak. Kroz Mozzart Sport unapređujemo i marketinške napore i pronalazimo nove načine da privučemo igrače. Naglasili bismo i da smo deo različitih strateških sponzorstava poput fudbalskog kluba Kakamega, zatim ženske odbojkaške reprezentacije i sponzori različitih fudbalskih turnira. Pohvalili bismo se i da je Mozzart ekskluzivni beting partner odbojkaških saveza Srbije, Kenije i Kolumbije. Spajamo kontinente, a i Mozzartova tržišta. Društveno odgovorne aktivnosti su deo Mozzarta na kom god kontinentu se nalazili, pa bismo pomenuli i akciju „Novi dresovi za nove šampione“. Izazovi postoje, kao i veliki ciljevi, ali zato su nam uspesi još draži.  Dodatno priznanje je i nagrada koju je osvojio naš novinar Stiven Očijeng – Best Writer in Kenya in the 2021 Media Council Awards. Izdvaja nas i to da smo jedini portal koji obimno pokriva sve lokalne sportove, a cilj nam je da nastavimo da budemo portal koji pruža najbrže i najbolje informacije o lokalnim sportskim dešavanjima. Iako na ovom tržištu poslujemo samo malo više od dve godine, mogli bismo da kažemo da smo se već iskristalisali kao autoritet i kvalitetan portal u industriji sportskih medija u Keniji.

Glavni urednik Mozzart Sport portala Kenija Džef Kinijanjui nadovezao se i dodao kako smatra da bi bilo odlično da se dodatno prošire i razrade strategije digitalnog marketinga, kao i da se potrudimo da naši novinari isprate i sportske događaje van prestonice i koji se ne prenose na televiziji.

Složili su se da više od četiri miliona prikaza stranice nije mala brojka i definitivno je uspeh, ali i prognoziraju da je to samo početak i da će se uspesi samo nizati. Naravno, prostora za napredak uvek ima, što i tržište nudi, a i način poslovanja i dinamika unutra Mozzart kompanije.

 

Kako je sport neizostavni deo Mozzarta, znamo da bez pravog tima nema ni uspeha. Tako i kolege iz tima koji kreira, gradi i razvija portal Mozzart sport Kenija (https://www.mozzartsport.co.ke/) kažu da se njima poklopila prava prilika u pravo vreme i da je jedna raznovrsna ekipa, koja je „kliknula” od prvog dana, stvorila koheziju.

Rad na portalu i formiranje tima je počelo krajem 2020. Nesvakidašnja atmosfera i razvijanje atpičnog sportskog portala je dovela i do nesvakidašnjih rezultata. Međukulturalne i geografske  razlike, različiti običaji, drugačiji senzibilitet i temperament, a opet je stvorena divna saradnja i osećaj zajedništva između Beograda i Najrobija.

Kolega Stefan Pindić, projektni menadžer ovog tima, posebno je ponosan na uspešnost, jer mu je ovo prvi samostalni projekat. On je naglasio i da u razvoju tima i projekta nije bilo nekih većih i kompleksnijih izazova, a i kroz razgovor sa ostalim članovima je delovalo da su od samog početka bili uigrani. Poduhvat je bio uskladiti resurse pre svega u IT-u, kao i pronalazak dovoljno kvalitetnog kadra na tržištu koje je za nas bilo sasvim novo i nepoznato. Takođe, bilo je izazovno uskladiti prevođenje tekstova kako bi se sportske vesti što brže plasirale i pronaći dovoljno stručnog glavnog urednika portala u Keniji. Pravne i proceduralne legislative su bile još jedan izazov koji treba uskladiti na, moglo bi se reći, egzotičnom tržištu.

Razvojni IT tim su činili Stefan Bubonja, Mozzart Sport Team Lead, i Stefan Jelinović, tada junior developer, koji je tek došao u firmu baš kada je projekat započeo. Oni su istakli da su tematizacija i prebacivanje aplikacije na multitržišnu logiku, odnosno parametrizacija, multijezičnost i sl. bili najkompleksniji procesi koje je trebalo ustaliti.

Veliki broj servisa je morao biti podignut i konfigurisan, što je rađeno sa RND timom na čelu sa Čedomirom Novakovićem. Takođe, sarađivalo se i sa eksternom firmom koja je pravila Opera Mini aplikaciju za koju je Mozzart tim obezbedio servise, od kojih su neki posebno pisani za njih, jer u Keniji postoji veliki broj geografskih oblasti koje imaju problem sa veoma skupim, odnosno nedostupnim internetom, a samim tim količina podataka i način na koji su servirani je dosta specifična.

Moramo da priznamo da su kolege tokom razvoju portala pokazale izuzetnu sposobnost i stručnost da prevaziđu ove izazove i do marta 2021. imali smo test verziju. Nakon toga naš novinarsko-prevodilački tim kreće u pravo osvajanje i ovog tržišta. U kancelariji u Najrobiju je desetak kolega novinara koji rade na portalu zajedno sa četvoricom kolega u  Beogradu, koji su svojim velikim iskustvom i talentom razvijali ovaj portal od samog početka.

 

Bojan Babić, medijski koordinator za druga tržišta, rekao nam je da je izazova, naravno, mnogo, ali da im je zato uspeh još draži. Kao i u svakom biznis projektu, za početak je bilo ključno utvrditi ciljnu grupu, a samim tim i njihove potrebe i želje. Zato se konstantno trude da kroz bolje upoznavanje ljudi i kulture razumeju i njihovu znatiželju, kao i preferencije i da na osnovu toga kreiraju i kvalitetniji sadržaj na portalu. Kroz razgovore sa kolegama iz Najrobija, analizu tržišta i konkurencije i bolje poznavanje njihove zemlje i kulture, usmeravaju i teme. Jedna od zanimljivosti koju je prvo izdvojio jeste da je u Keniji vrlo slabo izražen osećaj rivalstva, nema rivalskih kluba i tih izraženih podela, kao što su kod nas Partizan i Crvena zvezda. Shodno tome, njihova domaća liga nije toliko popularna, pa Premijer liga definitivno uzima primat. Istakao je i još jedan dodatni izazov, a to je da su nam u Keniji konkurenti najveći britanski sportski portali, pa je zato vrlo bitno da naši novinari budu dovoljno kreativni i zanimljivi da privuku čitaoce.

Priče koje bude veliku čitanost i interesovanje jesu one o učincima afričkog sporta i uspesima afričkih sportista, pogotovo kroz neke životne situacije, borbe i srećan završetak, naravno.

Bojan je naglasio i da ozbiljan poduhvat predstavlja i geografska udaljenost, kao i vremenska razlika, pogotovo kada su u pitanju utakmice koje se igraju do kasno u noć, ali i tu postaju sve uigraniji. Istakao je i da, iako mi po prirodi važimo za narod dosta opuštenog duha, kod Kenijaca ležernost poprima neke posebne okvire. Koliko god to bilo sjajno za opuštenu atmosferu i rad bez pritisaka, ponekad je malo teško uskladiti se sa njima oko sastanaka i rokova.

Na kraju su svi naši sagovornici došli do istog zaključka-koliko god ih mora razdvajala, ljubav prema sportu ih je spojila u jedan sjajan tim.  

Verujemo da ih je još više zbližila i interkontinentalna euforija oko Mundijala u Kataru, što je i za novinarsko-prevodilački tim bio do sada najveći izazov, ali i mogućnost da se portal Mozzart sport Kenija prikaže u još boljem svetlu i zauzme dominantniju poziciju na tržištu.

Razvoj i funkcionisanje ovog projekta nam je još jedan pokazatelj kako je dobar tim i saradnja osnova uspeha. Svaki pojedinačni član je pokazao svoju volju, trud i želju, a i svi zajedno šta znači pobednički duh. Svi delovi slagalice su se idealno sklopili, a naš tim još jednom pokazao da može i nemoguće, pa i da spoji kontinente kad zatreba.