Tijana Bošković, Dušan Tadić, Nele Karajlić i Nebojša Dugalić brane boje humanosti

Tijana Bošković, Dušan Tadić, Nele Karajlić i Nebojša Dugalić brane boje humanosti

Šampioni su na sportskim terenima, plene talentom na daskama koje život znače i osvajaju publiku ispred malih ekrana, a zajedničko im je to što uvek sve rade srcem. Upravo to je Tijanu Bošković, Dušana Tadića, Neleta Karajlića i Nebojšu Dugalića spojilo u isti tim koji igra za humanost. Istaknuti sportisti i umetnici članovi su Upravnog odbora Fondacije Mozzart koja, pod sloganom Naš pogled srcem“, nešto duže od godinu dana svoj pogled usmerava ka brojnim pojedincima i udruženjima.

Uz asistenciju najbolje odbojkašice sveta Fondacija Mozzart je nedavno donirala 786.000 dinara Materinskom domu u Beogradu, koji više od pola veka pruža sigurno utočište trudnicama i porodiljama odbačenim od društva i porodice. Više od 5.000 mladih majki do sada je tu pronašlo krov nad glavom, pomoć oko trudnoće i brige o bebi, vetar u leđa i toplinu doma, a timska igra Tijane Bošković i Fondacije Mozzart rezultirala je još boljim uslovima za njihov boravak u ovoj ustanovi.

Krajem prošle godine, kapiten nacionalnog tima Dušan Tadić asistirao je da „Orlovi” odlete na Evropsko prvenstvo, ali i da Fondacija Mozzart celokupan iznos od milion dinara za otkup njegovog dresa usmeri Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović” iz Novog Sada, posvećenoj edukaciji i rehabilitaciji osoba sa invaliditetom i dece ometene u razvoju.

Radost velikim šampionima u malom fudbalu udruženim snagama prošle godine su doneli glumac Nebojša Dugalić i Fondacija Mozzart, na turniru za decu sa posebnim potrebama. Na utakmici koja je okupila pet ekipa iz Beograda i Kragujevca igrao se fudbal, beležile sjajne asistencije, brojni golovi proslavljali gromoglasnim aplauzima, a pobedu je odneo timski duh.

Još jedan član Upravnog odbora Fondacije Mozzart, čuveni dr Nele Karajlić, nedavno je spojio kulturu i humanost i u saradnji sa ovom fondacijom otkupio umetničku sliku na dobrotvornoj aukciji u galeriji „Sanjaj”. Novac je usmeren za pomoć malom Andreju Đorđeviću, koji je nepokretan i neophodna su mu posebna ortopedska pomagala.

Pogled srcem za buduće decenije dobročinstva

Početkom prošle godine humanost je dobila još jednu adresu kada je kompanija Mozzart, poznata po dvodecenijskom društveno odgovornom radu, osnovala istoimenu fondaciju. Osim Boškovićeve, Tadića, Dugalića i Karajlića, boje humanosti u Upravnom odboru Fondacije Mozzart brane i dvostruki MVP Evrolige košarkaš Vasilije Micić, poznati glumac Miodrag Radonjić, načelnik Klinike za neurohirurgiju u Kliničkom centru Srbije prof. dr Miloš Joković i Ljubomir Kustudić, počasni predsednik i jedan od osnivača MENSA Srbije.

Za nešto više od godinu dana rada fondacije brojne donacije stigle su od juga do severa naše zemlje. Prevremeno rođene bebe u Paraćinu, Prokuplju i Pasjanu zbrinjavaju se u novim inkubatorima, više od 20 klinika dobilo je savremenu opremu za rad, a novo sanitetsko vozilo stiglo je u Knjaževac. Revolucionarna rukavica za slepe dobila je prve korisnike zahvaljujući Fondaciji Mozzart koja je ovaj uređaj učinila dostupnim za 50 slepih i slabovidih osoba u našoj zemlji. Jedinstvene Mozzart EKO teretane, napravljene od drveta izvučenog iz reke, otvorene su na Zlatiboru i u Sokobanji a Potpećko jezero više nije plutajuća deponija zahvaljujući saradnji sa ekološkim udruženjem „Jastreb” iz Priboja. Organizovane su brojne sportske manifestacije i turniri, šampioni sa Mundobasketa odneli su novu sportsku opremu u svoje osnovne škole, a mališani su besplatno trenirali na kampovima sa svojim sportskim idolima.