Mozzart u Keniji donosi vodu u mesta u kojima kiša ne padne i po tri godine

Mozzart u Keniji donosi vodu u mesta u kojima kiša ne padne i po tri godine

Hakuna matata je čuveni izraz na svahiliju za život bez briga, ali mnogi stanovnici Kenije nažalost i u 21. veku brinu zbog nečega što bi trebalo svima da bude dostupno – vode za piće. Kompanija Mozzart, koja više od pola decenije uspešno posluje u ovoj prelepoj afričkoj zemlji, pokrenula je akciju „Sto bunara za zajednicu“ kako bi lokalnom stanovništvu omogućila pristup čistoj i bezbednoj vodi za svakodnevnu upotrebu.

Poslednji bunar, dvanaesti po redu u okviru ove akcije, otvoren je u okrugu Kisumu na zapadu Kenije. Svečanom događaju u okviru osnovne škole Obuora prisustvovali su ministarka za vodu, životnu sredinu, klimatske promene i nacionalne resurse Maryline Yanzar Agwa, predstavnici lokalne zajednice i uprave škole, John Akongo, pobednik Mozzartove akcije koji je izabrao lokaciju bunara, kao i predstavnici kompanije Mozzart iz Kenije i Srbije.

Pešačenje i više od deset kilometara dnevno po vodu za piće, česte bolesti i zaraze, otežani uslovi za rad i učenje bili su nemili deo svakodnevnice lokalnog stanovništva koje se, prema njihovim rečima, za vodu molilo od 1945. godine.

“Veliko mi je zadovoljstvo da budem ovde danas i da ispred kompanije Mozzart Bet Kenija zvanično otvorim dvanaesti po redu bunar, ovaj put u okrugu Kisumu. Pristup čistoj vodi predstavlja osnovno ljudsko pravo i naš društveno odgovorni rad nastoji da pomogne zajednicama u kojima poslujemo“, istakao je menadžer tržišta Kenije u Mozzartu Saša Krneta.

Predstavnici kompanije Mozzart iz Srbije iskoristili su posetu Keniji da obiđu i okrug Machakos u kome je pre dve godine otvoren bunar u okviru srednje škole Katanga. Koliko je voda važna za sve stanovnike Kenije svedoči i činjenica da poslednje dve godine deca u ovom okrugu manje oboljevaju, a u školi beleže sve bolje rezultate. Kiša u njihovom kraju nije pala tri godine, ali zahvaljujući projektu kompanije Mozzart problema sa pijaćom vodom više nemaju. To potvrđuju i osmesi na licima mališana koji pohađaju srednju školu u ovom okrugu.

Osim otvaranja bunara, kompanija Mozzart u okviru svojih društveno odgovornih akcija pruža i podršku zdravstvenom sistemu u Keniji. Inkubatori, sterilizatori, kreveti, ekrani za praćenje stanja pacijenata, boce za kiseonik samo su deo nove opreme koje je donirala kompanija Mozzart. Samo nekoliko meseci nakon što su na adresu bolnice Waithaka Health Centre u Keniji stigli prvi inkubatori, spašeni su životi bliznakinja rođenih u sedmom mesecu. Male Anabel i Kristabel, koje roditelji zovu Mozzzart bebe, danas su velike devojčice koje su uspele da iz svoje najteže bitke izađu kao pobednice. Osmesi na njihovim licima najbolja su potvrda za to da Mozzartov humanitarni rad u Keniji istinski menja živote ljudi. Istim putem kompanija Mozzart nastaviće i u budućnosti kako bi voda stigla i do najsušnijih predela, a bebe koje se svakodnevno rađaju bile zdrave i nasmejane.