Kako je Vladimira želja za dinamikom odvela u Mozzart

Kako je Vladimira želja za dinamikom odvela u Mozzart

IT direkcija kompanije Mozzart poseduje svoj razvoj, softversku arhitekturu, sistemski razvoj i inženjering i zapošljava više od 100 zaposlenih, uključujući veliki broj eksperata i seniora koji su tu već godinama. Jedan od njih je i Vladimir Mihailović, direktor Sektora razvoja softverske arhitekture u Mozzartu, koji objašnjava kako je svoju poslovnu sreću pronašao baš u industriji igara na sreću.

 

Kako su izgledali vaši inženjerski počeci u telekomunikacionoj industriji i kako je došlo do želje za promenom branše?

Kao diplomirani inženjer elektronike i telekomunikacija dugo sam radio u telko industriji koja je tada bila jedna od najbrže rastućih oblasti, što je mojim kolegama i meni pružalo mogućnost da učimo i napredujemo. Imao sam sreće da sam već tada, radeći u razvojnim timovima, bio okrenut ka razvoju korisničkih aplikacija i mogao da se uverim da će se pogled na standardne mobilne telekomunikacije zauvek promeniti. Sinergija između standardnih telekomunikacija i IT industrije dovela je do brisanja granica i okretanja digitalnoj transformaciji, a kako su veliki sistemi pomalo tromi i inertni za brze promene, počeli su da gube korak.

S druge strane, ja sam želeo da nastavim da idem u korak sa razvojem IT industrije i transformacijama na tržištu, da zakoračim u nešto novo i dinamično, a opet meni dovoljno blisko, gde bih mogao da primenim stečena znanja, ali i da ih ozbiljno proširim. Više kao proizvod sreće nego mog zalaganja, desilo se da sam baš u to vreme dobio više ponuda za posao vezanih za razvoj aplikacija ili informacionih sistema u potpuno različitim industrijama. Jedna od ponuda bila je od kompanije Mozzart i tako me je sreća odvela u industriju igara na sreću.

Nakon što ste se odlučili za industriju igara na sreću i izabrali Mozzart, kako biste opisali svoj razvojni put u ovoj velikoj kompaniji?

Bio sam veoma iznenađen kada sam saznao koliko zaposlenih broji Mozzartov IT tim, čime se sve bave i koje tehnologije koriste, kao i kada sam shvatio da tu radi dosta mojih kolega. Iako je to suštinski industrija zabave, poslovni model je sličniji berzi i osiguranju nego bilo čemu drugom. Brza obrada podataka, veoma zahtevan Risk Management, onlajn poslovanje, primene novih tehnologija – sve to me je navelo da prihvatim posao. Trebalo mi je malo vremena da savladam poslovni domen, ali brzo su počele da mi se javljaju ideje i baš sam zavoleo ovaj posao.

Razvoj i održavanje se radi centralizovano iz Srbije za platforme svih tržišta na kojima Mozzart posluje, što unosi dodatnu kompleksnost i inženjerski je veoma zahtevno i izazovno. Optimalno projektovanje sistema i rešavanje performantnih problema je najinteresantnije kada se dešavaju najznačajniji sportski događaji, jer je tada opterećenje sistema veoma neujednačeno sa izrazitim „pikovima”. Takođe, veliki izazov je „blizina” produkcije, jer svako rešenje brzo ugleda svetlost dana i pokazuje sve svoje prednosti, a ponekad i mane u realnim produkcijskim okruženjima. Razvoj, monitoring i održavanje su u konstantnoj povratnoj sprezi tako da se veoma brzo vide rezultati vašeg rada, a samim tim ponekad i potreba da nešto i korigujete, jer vas je možda realnost pomalo demantovala. U centru svega je zadovoljstvo krajnjih korisnika, jer je to glavna pretpostavka industrije zabave.

Kako danas gledate na odluku da telekomunikacije zamenite industrijom igara na sreću?

Posle šest godina, mogao bih da zaključim da je za IT inženjera, Software Developera, sistemskog inženjera, ovo industrija koja nudi velike izazove, mogućnosti učenja i napredovanja. Kako su promene jako brze, dinamičnost je zagarantovana. Praktično svakog dana vi rešavate ne jedan, već više povezanih izazova koji neretko budu i suprotstavljeni, ali baš to i jeste pravi izazov za svakog ko se bavi ovim poslom. Dizajniranje optimalnih rešenja je svakako glavni zadatak svakog inženjera, a u ovoj industriji se to dešava svakodnevno.

Za kraj, poručio bih da želja za promenom i dinamičnošću, uz malo sreće, mogu da vas odvedu na pravi put.