Fondacija Mozzart i ove godine deo velike akcije čišćenja Lima

Fondacija Mozzart i ove godine deo velike akcije čišćenja Lima

Zahvaljujući brojnim donacijama fondacije, hidrocentrala nije imala zastoj u radu od 2021. godine

Nekako s proleća sa Potpećkog jezera stižu iste slike – prirodne lepote okružuje plutajuća deponija. Nagomilani otpad zaustavlja sajla koju su postavili nadležni iz Ekološkog udruženja „Jastreb“ i sprečava da se sve izlije u Lim. Tone otpada svakodnevno prikupljaju ekološki entuzijasti iz Priboja, dok im je veliki problem predstavljao niži vodostaj koji je onemogućio sakupljanje otpada u plitkim delovima jezera. Nedavno je i to rešeno izgradnjom pristupnog mola sredstvima koje je donirala Fondacija Mozzart.

Čamci sada svakodnevno kruže po jezeru, ubacuju smeće u džakove koje dovoze do mola, odakle se kamionima prebacuje na deponiju.

„Uz pomoć Fondacije Mozzart izgradili smo pristupni mol koji će ući dublje u jezero i omogućiti da se i u toku niskog vodostaja smeće gura našim čamcima, odnosno prikuplja mašinski, s obzirom na to da smo dosad zbog nivoa vode i konfiguracije terena to mogli samo ručno da činimo. Izgradnja mola će omogućiti stalno prikupljanje otpada nezavisno od nivoa vodostaja i vremenskih uslova“, kaže Siniša Laković, iz Ekološkog udruženja „Jastreb“.

Ovo je četvrta akcija koju Fondacija Mozzart sprovodi u saradnji sa ekološkim entuzijastima iz Priboja. Zajednička saradnja započeta je u januaru prošle godine kada je iz Potpećkog jezera izvučeno više od 20.000 kubika smeća. Nastavljena je u aprilu kada je nabavljeno terensko vozilo, dok je u avgustu stigao novi rečni buldožer za čišćenje.

„Dosadašnje donacije, osim što olakšavaju posao našem udruženju, doprinose i zajednici, jer od 2021. godine hidrocentrala nije imala zastoj u radu što je veliki uspeh“, dodaje Laković.

Predrag Šaponjić, direktor Limskih hidroelektrana, ističe da su izgradnje lančanica na Potpećkom jezeru umnogome olakšale rad same hidroelektrane.

„Kada smo na Limu beležili dotok vode veće od 500 metara kubnih u sekundi, imali smo veliku količinu plutajućeg otpada u samoj brani. Sve to nam je otežavalo rad, a u nekim trenucima dovodilo i do havarijskih zastoja. Zahvaljujući opštinama Priboj i Nova Varoš, Ministarstvu ekologije i zaštiti životne sredine, kao i Ekološkom udruženju 'Jastreb'“ i Fondaciji Mozzart koji zajedno sa nama uklanjaju otpad sa Potpećkog jezera ovaj problem je znatno rešen.“

U dolini Lima, koji je nekada bio sinonim za jednu od najčistijih reka u Srbiji, zahvaljujući Fondaciji Mozzart i udruženju „Jastreb“ polako se ponovo uspostavlja ekološka ravnoteža.