Direktor marketinga Dejan Kosanović o tajni uspeha svog tima: Šta čini MOZZARTOV “kompletan paket”?

Direktor marketinga Dejan Kosanović o tajni uspeha svog tima: Šta čini MOZZARTOV “kompletan paket”?

Poznat po organizaciji zanimljivih događaja sa istim takvim učesnicima, Bizlife je nedavno u okviru škole moderne balkanske kuhinje „Miele Kitchen Experience“, koju vodi renomirani beogradski kuvar i osnivač koncepta „New Balkan Cuisin“ Vanja Puškar, okupio ljude iz sveta biznisa koji su pored demonstracije kulinarskog umeća govorili i o svom doživljaju uspeha. Jedan od njih bio je naš direktor marketinga Dejan Kosanović, koji je govorio o tajni svog poslovnog uspeha, ali i tome šta čini Mozzartov “kompletan paket”, što je bio povod da sa njim porazgovaramo na tu temu.

Kao stručnjak za marketing i govornik na brojnim konferencijama i seminarima koji se bave tom temom, Dejan se nalazi u odličnoj poziciji ne samo da, prateći trendove u toj industriji, zajedno sa svojim timom osmišljava originalne kampanje za našu kompaniju, već i da nam objasni na koje načine je danas moguće efikasno reklamirati svoj biznis i šta u toj misiji predstavlja najveće izazove. 

Govoreći za Bizlife magazin o Mozzartovim poslovnim uspesima u godini za nama, rekao si da smo kroz akcije “Više od koša” i “Sto terena za jednu igru” objedinili košarku kao nacionalni sport, društvenu odgovornost i promotere koji u narodu imaju status legendi, i to trojstvo nazvao “kompletnim paketom”. Šta još čini Mozzartov paket, iz ugla našeg marketinga?

Pre svega, hvala na lepim rečima i uvodu. Sa marketinške strane, Mozzartov paket čine sport, zabava, društvena odgovornost i Ronaldinjo. Većinu kampanja koje uradimo za srpsko tržište, vrlo brzo i efikasno prilagođavamo i za ostala tržišta na kojima trenutno poslujemo.

Nastojeći da novim akcijama opravdamo status lidera u regionu u oblasti igara na sreću - ali ni u jednom trenutku ne zaboravljajući opredeljenje da budemo društveno odgovorna kompanija - u poslednje dve godine odvojili smo se od konkurencije jedinstvenim kampanjama za vreme velikih sportskih takmičenja. Primeri su kampanje “Milion razloga za gol” (SP Rusija 2018. u fudbalu) i “Više od koša” (SP Kina 2020. u košarci) koje su koncipirane tako tako da Mozzart donira novac u humanitarne svrhe u zavisnosti od rezultata naše reprezentacije na tom takmičenju. 

Tokom samo ta dva takmičenja donirano je više od 4.000.000 dinara onima kojima je to najpotrebnije. Pored toga, pred nama je još jedno uzbudljivo sportsko leto, jer nas čekaju Olimpijske igre i Evropsko prvenstvo u fudbalu, pa vam ovom prilikom obećavam da najbolje i najinovativnije kampanje tek dolaze.

Kao jedan od pionira digitalizacije na domaćem tržištu Mozzart je odavno uveo onlajn klađenje. Pošto smo proizvode koje je na internetu trebalo ponuditi igračima već imali, najveći deo posla se sastojao u samom osmišljavanju njihovog plasiranja, kada na scenu stupa tim koji ti predvodiš. O uspešnom vođenju e-trgovine si pre dve godine govorio na “Digital Day-u”, jednoj od najvažnijih i najznačajnijih digitalnih interaktivnih konferencija u regionu, kojoj je srodna tema transformacija biznisa, o kojoj si svoja iskustva i viđenja podelio sa učesnicima regionalnog foruma “Izazov”. Šta bi iz svojih razgovora sa domaćim i inostranim stručnjacima iz domena digitalnog marketinga i liderima u industriji komunikacija mogao da izdvojiš kada je reč o načinu na koji je naša kompanija uplovila u poslovanje na internetu? U čemu se u tom domenu sastojao “Mozzartov paket”?

Mozzart je spremno dočekao, sada već dugogodišnji, trend prelaska poslovanja sa oflajna na onlajn, a koliko je kompanija ozbiljno shvatila taj zadatak najbolje se vidi po tome što imamo sajt i mobilnu aplikaciju visokih performansi, najmodernijeg dizajna. 

Vođeni korisničkim iskustvom i predlozima naših igrača koje neprestano osluškujemo, svakodnevno radimo na njihovom unapređenju, kako bi igrači mogli brže i jednostavnije da koriste naše usluge. Pored toga, bila je potrebna i edukacija igrača, kojom se i dan-danas bavimo u smislu podsećanja da im je zabava nadohvat ruke – bilo na mobilnom telefonu ili računaru, kao i da ne moraju kao nekad da odlaze na uplatno mesto kako bi uplatili tiket.

Suština marketinga bi – uz neke druge obavezne elemente - mogla da se svede na originalnost, za koju je opet presudan talenat. Ispred Mozzarta kao kompanije koja je sinonim za te pojmove, na konferenciji “Disrupt or be disrupted”, čiji je zaštitni znak drugačiji pristup održivom poslovanju, bio si jedan od predavača na panelu “Ubrzani razvoj talenata”. Šta je tamo zaključeno kad je reč o značaju posedovanja (mladih) talenata u svojim redovima, i još važnije - njihovoj motivaciji? Na koji način se “izvlači” maksimum iz zaposlenih, kako bi se postigla i osigurala originalnost koja je u današnje vreme sve važnija?

Ne smemo zaboraviti da zaposleni svakog dana provode na radnom mestu trećinu celog dana, pa je izuzetno važno na koji način svako od njih doživljava atmosferu na poslu. Pored modernog okruženja za rad, timskog duha, internih i eksternih obuka koje kompanija obezbeđuje svojim zaposlenima, važno je da članovi timova u kojima radimo međusobno osete “hemiju” kako bi svoje radne zadatke izvršavali što efikasnije. 

Atmosfera koju odlikuje visoka efikasnost, brz protok informacija, kvalitetna formalna, ali i neformalna komunikacija, u kojoj su zaposleni slobodni da iznesu svoje mišljenje i stavove, ali u isto vreme i usmereni na ciljeve kompanije - predstavlja pogodno tlo za postizanje vrhunskih rezultata. 

Činjenica da zaposleni mogu da iskoriste vreme na poslu i za aktivnosti koje nisu striktno usmerene na posao (teretana, SonyPS i stoni fudbal), kao i razne aktivnosti van radnog mesta u kojima svi učestvuju (poput team building-a) sama po sebi kreira pozitivnu atmosferu, jer imamo priliku da upoznamo kolege i u drugom kontekstu i na taj način svoje bliske saradnike sagledamo i u drugom svetlu, van mesta gde se rad odvija. Takođe, veoma je bitno da svako od nas dobije i slobodu za isporuku svojih rezultata, po principu “reci mi šta treba da uradim, a ja ću na svoj način da uradim traženo”.

Dodatne izazove i zahteve pred nas – i inače, ali posebno kada je marketing u pitanju - stavljaju ograničenja koja važe u industriji igara na sreću. S obzirom na svoju trenutnu funkciju, bio si idealan sagovornik na ovu temu na marketinškom Vivaldi forumu Mokrogorske škole menadžmenta, a sada podeli i sa nama šta u praksi znači kretati se isključivo u “18+” marketinškim okvirima. Na koji način Mozzart očigledno uspešno prevazilazi prepreke tog tipa?

Ograničenje 18+ te primorava da razmišljaš, što bi rekli marketari – u okviru kutije (think inside the box), a mi uporno pokušavamo da budemo originalni i da izađemo iz te zamišljene kutije, i da se svojim kampanjama, poštujući zakonske okvire, odvojimo od drugih konkurenata iz industrije igara na sreću - što svakako i uspevamo.

 S druge strane, svakodnevno se nalazimo u situaciji da naša konkurencija za onlajn oglašavanje (naročito na društvenim mrežama i njihovim sajtovima) koristi poznate sportiste i grbove timova, što je zakonski zabranjeno, budući da nemaju potpisane sponzorske ugovore.Mi izuzetno vodimo računa o načinu komunikacije, kao i ciljnoj grupi kojoj se obraćamo, što naše kampanje čini jedinstvenim i efikasnim.