SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE - MOZZART DONIRAO BEOGRAĐANIMA INOVATIVNI PREČIŠĆIVAČ VAZDUHA!

SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE - MOZZART DONIRAO BEOGRAĐANIMA INOVATIVNI PREČIŠĆIVAČ VAZDUHA!

Ovaj srpski proizvod izuzetno efikasno otklanja najopasnije čestice u vazduhu koje su najizraženije u centralnim gradskim jezgrima

Na svetski dan zaštite životne sredine, Beograd je stao uz rame sa svetskim metropoloma! Na inicijativu Grada i kompanije Mozzart, Beograđani su dobili inovativni prečišćivač vazduha koji je postavljen na početku Knez Mihailove ulice. Koncentracija nezdravih čestica u vazduhu, koja je zbog gustine naseljenosti i velike frekvencije saobraćaja, posebno izražena upravo u centralnim gradskim jezgrima, postaće prošlost zahvaljujući srpskom proizvodu simboličnog naziva – SkyCleaner.

Inovativni uređaj, koji će doneti efekat planinskog vazduha u srcu grada, dizajniran je tako da radi 365 dana u godini, a za 24 sata prečisti čak 180.000m3 vazduha. Ovaj svojevrsni „čistač neba“ uz pomoć slobodnog ozona i patentirane jonske tehnologije usisava preko 75 odsto najopasnijih čestica iz svoje okoline (PM1, PM2, PM10), zadržava ih u aparatu, a zatim ispušta prečišćen vazduh, stvarajući oko aparata oazu čistog vazduha. 

Grad Beograd i Mozzart prepoznali su značaj ove inovativne tehnologije, kako za kvalitet vazduha, tako i kao podršku našim inovatorima.

- Ovaj  uređaj nosi simboličnu poruku da nije samo 5.jun dan zaštite životne sredine, već da svaki dan moramo da vodimo računa o prirodi i čuvamo planetu, naš zajednički dom. Mozzart već godinama organizuje mnoge eko akcije, ali najvažnije je na dnevnom nivou delovati i doprineti rešavanju gorućih problema, kao što je zagađenje vazduha. Uređaj će prečišćavati vazduh na jednoj od najprometnijih lokacija u gradu, koja je okružena velikim saobraćajnicama, a ujedno će konstantno slati poruke koje podižu eko svest kod naših sugrađana i podsećaju da zaštita životne sredine kreće od nas samih, da svaki pojedinac može mnogo da doprinese – istakao je Borjan Popović, direktor korporativnih komunikacija kompanije Mozzart.

Ovaj srpski proizvod izuzetno efikasno otklanja najopasnije čestice u vazduhu koje su najizraženije u centralnim gradskim jezgrima. Aparat koristi patentiranu holandsku tehnologiju ispitanu na Univerzitetu u Ajndhovenu, a već se širom sveta koristi na mestima gde je velika frenkvencija saobraćaja i gustina naseljenosti. 

Beograd je postao prvi grad u ovom delu Evrope koji je dobio ovakav uređaj I tako se našao na listi metropola koje problem zagađenja vazduha uspešno rešavaju inovativnim spoljnim prečišćivačima za javne površine, koji su ujedno i poslednja reč tehnologije u ovom domenu. Nakon Rima, Milana, Londona i Berlina gde su nedavno postavljeni slični uređaji, najsavremenija tehnologija našla se i u srcu Beograda – u Knez Mihajlovoj ulici. 

SRPSKI PROIZVOD

Ovaj srpski proizvod rezultat je saradnje našeg najboljeg industrijskog dizajnera i profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Marka Lukovića, prve srpske firme za proizvodnju LED ekrana „Elsat“ iz Čačka, uz pomoć tima konstruktora Predraga Bajovića i Alekse Jevtovića.