Mladi genijalac Matija Glišić uz pomoć Mozzarta ostvaruje snove u Francuskoj

Mladi genijalac Matija Glišić uz pomoć Mozzarta ostvaruje snove u Francuskoj

Talentovani Beograđanin, koji na elitnom francuskom koledžu Ecole Polytechnique studira matematiku, ekonomiju i informatiku, uz pomoć kompanije Mozzart dobio je priliku da vrhunsko obrazovanje stiče u svetu, uz želju da se jednom vrati i naučeno primenjuje kroz rad u svojoj zemlji.

1. Kako danas gledaš na svoj odlazak na studije u Francusku, na priliku koja ti se ukazala i životne promene koje ti je donela?

 

Kada se osvrnem se na svoje studije u Francuskoj, mogućnost sticanja visokog obrazovanja na Ecole Polytechniqueu bilo je jedinstveno i izuzetno korisno iskustvo. Fakultet u Francuskoj mi je omogućio usavršavanje u oblastima matematike, ekonomije i informatike, kao i sticanje brojnih novih poznanstava i prijateljstava. Kroz studije koje su mi pomogle u povezivanju teoretskog znanja u naučnim oblastima sa praktičnim primenama u preduzetništvu, ovde mi je omogućeno da kroz rad u laboratorijama i na projektima usavršim svoje znanje i steknem značajno iskustvo.

 


2. Kako je to studirati istovremeno i matematiku, i ekonomiju, i informatiku? Gde vidiš spoj ovih nauka?

 

Iako su moje studije matematike, ekonomije i informatike organizovane kao tri celine, smatram da mi je upravo pristup izučavanju tri discipline odvojeno jednu od druge, i potom njihova zajednička primena, pomoglo u razumevanju i primeni pojedinačnih nauka. U današnjem digitalno razvijenom svetu, proučavanje ekonomije je nemoguće bez matematike i informatike, a i sama matematika i programiranje idu ruku pod ruku kao nauke.

 


3. Ciljevi za bližu i dalju budućnost?

 

Trenutno se fokusiram na završetak osnovnih studija i na pisanje diplomskog rada iz ekonomije korišćenjem analize epidemioloških podataka vezanih za Covid-19 u Francuskoj. Radim na projektu u kolaboraciji sa francuskom ekonomskom asocijacijom i sa par fakulteta u Parizu. Nakon diplomiranja nameravam da upišem postdiplomske studije koje će mi pomoći u specijalizaciji i daljem razvitku znanja iz matematike i finansija.

 


4. Šta, po tvom mišljenju, izdvaja kompaniju Mozzart na našem tržištu?

Kao jednu od najvećih domaćih kompanija na našem tržištu, mislim da ono što izdvaja Mozzart jeste društvena odgovornost i briga, kao i dosledno ulaganje u mlade. Svojim programom stipendiranja Mozzart je mnogim mladim ljudima poput mene pomogao u obrazovanju i dostizanju ciljeva, i to je nešto što, verujem, zaslužuje pohvalu i na čemu sam lično zahvalan.

 


5. Da li vidiš primenu znanja stečenih na ovom prestižnom fakultetu u industriji igara na sreću gde je kompanija Mozzart lider?

 

Igre na sreću su matematičke igre, gde se modeliranjem podataka i probabilističkim kalkulacijama nalaze optimalne kvote, verovatnoće i drugi obračuni korišćeni za dizajniranje igara. Verujem da bi odlično znanje matematike u ovakvoj kompaniji bilo velika prednost, gde veliki novac zavisi od veoma osetljivih proračuna i kalkulacija.