Matija Glišić, student prestižnog univerziteta u Parizu: Želja mi je da se vratim i da radim u Srbiji

Matija Glišić, student prestižnog univerziteta u Parizu: Želja mi je da se vratim i da radim u Srbiji

Mladi genijalac iz Beograda, koji na elitnom francuskom koledžu École Polytechnique studira matematiku, ekonomiju i informatiku, uz pomoć kompanije Mozzart uspeo je da ostvari svoje snove i nastavi obrazovanje Studirati na École Polytechnique u Parizu je neuporedivo iskustvo u odnosu na bilo koji drugi univerzitet u Francuskoj i pruža jedinstvenu priliku za sticanje znanja iz oblasti matematike, ekonomije i informatike. Na ovom fakultetu mi je omogućeno da naučim više o svojim interesovanjima, kao i da živim u internacionalnoj sredini sa nekim od najvećih evropskih stručnjaka iz svojih oblasti, nešto o čemu sam sanjao od malih nogu. Nažalost, ovakva prilika je često nedostižna nekom iz naše zemlje, delom zbog drugačijih kriterijuma prijave nego na našim fakultetima, a delom zbog visoke cene školarina. Čak i nakon poziva na studije od École Polytechnique-a, bilo je neizvesno da li će se moj san ostvariti. Slao sam mejlove kompanijama iz sektora finansija, osiguranja, inženjerstva i tehnologije, tražeći bilo kakvu vezu između svojih budućih studija i njihovih preduzeća. Od svih firmi iz Srbije i Velike Britanije sa kojima sam pokušao da stupim u kontakt, tek je njih nekolicina odgovorila. Počeo sam polako da gubim nadu, a onda sam dobio odgovor od kompanije Mozzart.

Posle toliko pisama na koja nisam dobio odgovor, poziv na intervju za stipendiju od Mozzarta je bio fantastičan. Usred krize i neizvesnosti izazvane korona virusom, podrška i velikodušnost te kompanije mi je pomogla da obezbedim svoje dalje obrazovanje. Zahvalan sam Mozzart-u što su uprkos udarcu koji je COVID 19 imao na njihovo poslovanje u Srbiji ostali dosledni svom obećanju. Datim stipendijama i svojim mnogobrojnim humanitarnim akcijama zavređuju status jedne od nekoliko istinski društveno odgovornih kompanija u Srbiji.

Ovo je samo početak priče mladog genijalca iz Beograda Matije Glišića, pred kojim je, sudeći prema potencijalu i dosadašnjim rezultatima ovog skromnog momka, i te kako svetla budućnost.

Nije retkost da, nadarenim, mladim ljudima koji su naš ponos u svetu, kao društvo ne posvećujemo dovoljno pažnje, ali na sreću, najbolji među njima znaju da to ne sme da ih obeshrabri i navede da odustanu od svojih ciljeva.

Tokom srednjoškolskog obrazovanja, kao učenik Prve beogradske gimnazije i King William’s College-a na Ostrvu Man, imao sam jedinstvenu priliku da iskusim i engleski i srpski obrazovni sistem. Najveća razlika i jedan od razloga zbog kojih sam se prijavio za školu u Velikoj Britaniji je mogućnost fokusiranja na lična interesovanja odabirom predmeta u srednjoj školi. Prednost ovog sistema je na prvom mestu u tome što mi je omogućio da se posvetim matematici i ekonomiji, naukama kojim planiram da se bavim u budućnosti. Sa druge strane, svestranost obrazovanja u Srbiji mi je omogućila da razvijem šira interesovanja, započinje svoju priču.

Iako društvene nauke nisu sfera u kojoj Matija sebe vidi u budućnosti, uspešan i svestran mladić ističe da znanje iz različitih oblasti smatra podjednako bitnim kao i posvećenost svojim isključivo akademskim interesovanjima. Mesto na čelu Debatnog kuba, držanje časova iz matematike i fizike učenicima mlađih razreda kojima je pomoć potrebna, učenje stranih jezika i bavljenje sportom, samo su neke od stavki u biografiji kojima se može pohvaliti. Sve je, kako kaže, postigao držeći se vrlo preciznog rasporeda što i smatra ličnim receptom za uspeh.

Učestvujem na takmičenjima iz matematike i jezika još od osnovne škole, ali bih izdvojio Britansku Nacionalnu Matematičku Olimpijadu, kada je, uprkos tremi, prevagnulo samopouzdanje stečeno znanjem i dobrom pripremom, a imao sam veliko zadovoljstvo da osvojim dve zlatne medalje. Zaljubljenik sam u matematiku od kada znam za sebe, ali su se moja interesovanja proširila i na statistkiku, analitiku, ekonomiju…Upravo zbog toga bio sam presrećan zbog mogućnosti da školovanje nastavim na francuskom École Polytechnique, koji je jedan od najcenjenijih univerziteta u Francuskoj.

Uz osmeh zadovoljstva konstatuje da su nekada teške okolnosti i neizvesnost prilika da se zablista još više. Mogućnost da se upozna najjači deo sebe koji se bori i ne odustaje i koji veruje da postoje društveno odgovorne kompanije koje znaju da prepoznaju vaš potencijal znajući da ste spremni za velika dela. Podrška i velikodušnost kompanije Mozzart pomogla mu je obezbedi sredstva za svoje dalje obrazovanje, a ovaj ambiciozni mladić dodaje i da je iznenađen količinom matematike koja je svakodnevno neophodna za izračunavanje kvota u svrhu predviđanja ishoda sportskih događaja, zbog čega ga praksa u Mozzartu sledećeg leta veoma raduje.

Ne osvrće se previše na brojne uspehe iza sebe, već razmišlja o tome šta će tek postići. Želi da nakon završenih studija stekne master u inostranstvu, nakon čega priželjkuje povratak u Srbiju, gde bi upotrebio stečena znanja.