Diplomac sa Oksforda Veselin Manojlović: Jedno da, posle bezbroj ne, ostvarilo mi je san

Diplomac sa Oksforda Veselin Manojlović: Jedno da, posle bezbroj ne, ostvarilo mi je san

Student matematičke fizike, ističe da će uz pomoć Mozzarta koji je podršku pružio u ključnom trenutku i to kada se ceo svet našao u krizi usled pandemije, obrazovanje nastaviti na doktorskim studijama u Londonu proučavajući matematičko modelovanje evolucije tumora i rizika za obolevanje od raka

Prijem na studije fizike jednog od najprestižnijih svetskih Univerziteta u Oksfordu, za tada odličnog učenika Matematičke Gimnazije u Beogradu koji je o ovome maštao još kao dečak čitajući romane o Hariju Poteru, značio je ostvarenje sna. Međutim, besprekorne ocene i uspeh na prijemnom ispitu na kojem prvi krug testiranja ne prođe gotovo 70 odsto studenta koji su se već kvalifikovali kao najbolji iz celog sveta, nisu bili dovoljni. Ispostavilo se da je utakmica puna izazova tek počela.

  • Studije u Oksfordu su neuporedive sa bilo kojim drugim Univerzitetom i pružaju jedinstveno i nezamenljivo iskustvo, sa akademske, kao i sa društvene strane. One su mi pružile šansu da od najvećih svetskih stručnajka učim o kvantnoj teoriji polja i kvantnoj gravitaciji, što mi je bio dečački san od kada sam saznao za te pojmoveda diskutujem sa najstručnijim profesorima, da provodim vreme sa najboljim studentima iz celog sveta. Ovakva privilegija nažalost, za studente bez stipendije koji dolaze van Evropske Unije, ima i svoju previsoku cenu. Školarina i troškovi života za samo jednu godinu iznose gotovo 40,000 funti, priča Veselin Manojlović, koji je na Univerzitetu na kojem su se školovali mnogi od najvećih umova današnjice završio osnovne studije fizike i nedavno predao master rad iz oblasti matematičke fizike.

Od dana kada je primljen na Oksford, uz podršku roditelja i familije pokucao je na vrata svake fondacije i kompanije koje su povezane sa oblašću njegovog usavršavanja, ali kako kaže nije imao mnogo sreće.

  • Obraćali smo se kompanijama iz sfere farmacije, medicine, fizike, matematike, inženjerstva, tražili smo bilo kakvu konekciju sa mojim obrazovanjem kada bih uputio molbu. Ipak, opšta slika moje realnosti je da je bilo jako malo pozitivnih odgovora, u većini slučajeva bez ikakve povratne informacije. Radije bih da dobijem i negativan odgovor, ali se nažalost naviknete da vas ne udostoje ni povratne informacije, kaže ovaj momak blistavog uma, uskoro doktorand u Londonu na smeru za matematičko modelovanje evolucije kancera i rizika za obolevanje od raka.
  • Moja priča je ipak pozitivna jer nakon mnogo „ne“ stiže i poneko veliko „Da“, koje ulepša ne samo dan ili mesec, već celu školsku godinu jer skine sa leđa teret koji finansijska neizvesnost predstavlja. Kada napišete trocifren broj mejlova i pošaljete na različite adrese, pozitivan odgovor Mozzarta deluje vam neverovatno! Ta pomoć stigla je u pravom trenutku za mene kako bih prebrodio finansijske teškoće tokom master godine i podrška je realizovana u jeku velike krize usled pandemije virusa COVID-19. Kompanija Mozzart, čije je poslovanje bilo veoma pogođeno vanrednim okolnostima ostala je dosledna dogovoru. Saznanje da je Mozzart jedna od nekolicine društveno odgovornih kompanija u Srbiji, koja osim što pomaže darovitim studentima, obavlja sjajan posao humanitarnim radom širom zemlje, zaista ohrabruje.

Potencijalnu saradnju sa Mocartom već vidi u perspektivi, budući da se i u Engleskoj uverio da najveće svetske kladionice zapošljavaju najbolje studente matematike i fizike, pre svega iz oblasti matematičkog modelovanja, statističkih modela i primenjene matematike za formiranje kvota.

Odmor u vidu samoizolacije provodi u Beogradu i koristi ga za čitanje i pripremu materijala za doktorat, ali i da napravi osvrt na prethodne četiri godine, koje su bile prepune podviga, ali i napora. Troškove studiranja za prve dve godine uspeli su pokriju roditelji i familija, dok je za treću organizovao uspešnu cronjdfunding kampanju tokom leta.

Veselin se sada raduje povrtaku u Veliku Britaniju na jesen, jer se već pomalo uželeo rituala na koje je navikao – predavanja, čuvenog engleskog doručka i gledanja Lige šampiona sa prijateljima sa koledža kada to dozvoli slobodno vreme. Na kraju, srećan je što će na doktorskim studijama iz matematičke onkologije usavršavati oblast koja u prespektivi može da poboljša čitavo čovečanstvo, a to je lečenje od raka.