ŽELJKO OBRADOVIĆ OTVORIO TEREN KOD „ARENE“ POSVEĆEN DUDI IVKOVIĆU

ŽELJKO OBRADOVIĆ OTVORIO TEREN KOD „ARENE“ POSVEĆEN DUDI IVKOVIĆU

Tomašević, Rebrača, Danilović, Krstić, pa Kešelj, Veličković… Svi oni su prethodnih godina otvarali igrališta koje Mozzart obnavlja u čast legendi ove igre, a sada ih je spojio još jedan emotivni događaj – teren kod “Arene” poneo je ime Dušana Dude Ivkovića! Vrpcu su presekli njegov sin Petar, kao i kum Željko Obradović.

Duda je bio moj prijatelj, kum, učitelj, drugi otac, neko kome sam uvek verovao. Od svih tih uloga, najvažnija je bila uloga učitelja, jer sam svakoga dana pokušavao da shvatim ono što mi je govorio i to me je učinilo boljim čovekom. I boljim trenerom”, rekao je Željko na ceremoniji, kojoj je prethodio revijalni susret mlađih selekcija Radničkog sa Crvenog krsta i reprezentacije Srbije.

Porodica, prijatelji, mnogi Dudini učenici, članovi šampionskih generacija, predstavnici KSS-a, kao i ljubitelji košarke okupili su se da odaju počast jednom od najboljih trenera svih vremena, a događaju je prisustvovao i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Još početkom devedesetih je veliki Duda Ivković sanjao finale protiv Amerikanaca u „Areni“, ali je Jugoslaviji zbog rata i sankcija oduzeto domaćinstvo planetarnog šampionata 1994. Dvorana je počela da se gradi, pa stala, ali zvuk lopte na okolnim igralištima nikad nije utihnuo. 

Neke sledeće generacije ispunile su njegov san da zaigraju protiv drim-tima, pa i da ga dobiju, a naša najveća dvorana postala je sinonim za najvoljeniju igru na ovim prostorima. Odmah pored, kompanija Mozzart obnovila je teren i posvetila treneru koji je na šampionski put izveo igrače poput Petrovića, Rađe, Kukoča, Divca, Paspalja, Danilovića, Đorđevića, Spanulisa, zatim srebrne „orlove“ iz 2009...

Počastvovan sam što sam na otvaranju terena koji će pomoći novobeogradskim, a i drugim klincima da shvate ko je bio Duda Ivković i kolika je bila njegova uloga u svetskoj košarci“, naglasio je predsednik KSS-a Predrag Danilović. „Kao što je Željko rekao, Duda nam je bio drugi otac. Ponosan sam što mogu da kažem da mi je bio veliki prijatelj. Klincima koji vole košarku želim da sa ovog terena jednog dana pređu u ovu veliku dvoranu“.

Velikan evropske košarke, član košarkaške Kuće slavnih preminuo je 16. septembra prošle godine, u 78. godini. Pola veka trenerske karijere obeležio je neverovatan niz od 28 trofeja. Od juniora Radničkog, pa do poslednje stanice sa Anadolu Efesom, niska uspeha se gotovo nikad nije prekidala: tri evropska zlata i jedno srebro, titula svetskog prvaka i olimpijskog vicešampiona, dve Evrolige sa Olimpijakosom. Poslednju medalju na kormilu nacionalnog tima, osvojio je 2009. na EP u Poljskoj.

Posle ubedljive pobede Španaca u tom finalu ali i četvrtog mesta na SP u Turskoj, njegova trenerska mantra „poraz je najbolja motivacija“ odzvanjala je čitavu deceniju, kada je naslednik Saša Đorđević opet poveo „orlove“ ka postolju i finalima sa Amerikancima.

Duda će zauvek zauzimati posebno mesto u našim srcima. On je jedan od najvažnijih ljudi u mojoj karijeri, mnogo mi je značilo što je bio tu kada se desio proces podmlađivanja nacionalnog tima. Uživao sam u svakom danu u reprezentaciji. Bio je strog, disciplina je uvek bila na prvom mestu, ali smo na svaki trening odlazili sa osmehom, jer nas je vodio jedan od najvećih ikada u svetu košarke“, naglasio je Novica Veličković, član tima koji je osvojio evropsko srebro 2009.

           

AKCIJA „STO TERENA ZA JEDNU IGRU“ STIGLA DO 91. EPIZODE

Krenulo je finalno odbrojavanje u akciji „Sto terena za jednu igru“, a otvaranje 91. po redu bilo je jedno od najemotivnijih do sad.

Znamo da je onaj nezaustavljivi tim Dude Ivkovića još 1994. trebalo da igra u „Areni“. Zbog sankcija i rata, nije mu se ostvarila želja da Jugoslavija igra u ovoj dvorani protiv drim-tima, ali ta generacija je ostala upamćena kao jedna od najboljih u istoriji ove igre. Zato smo rešili da baš ovaj teren pored „Arene“ posvetimo čoveku koji je toliko vrhunskih igrača izveo na šampionski put. A za sve njihove naslednike, klince koji sanjaju medalje ili obične rekreativce, Mozzart će nastaviti da obnavlja košarkaške terene širom Srbije i regiona“, istakao je Borjan Popović, direktor Korporativnih komunikacija u Mozzartu.

POMOĆ RADNIČKOM

Kao i na svakom otvaranju terena, takmičenje u šutiranju trojki imalo je i humanitarni karakter. Ovoga puta, Mozzart je donirao 200.000 dinara za razvoj mlađih selekcija Radničkog, voljenog kluba Dude Ivkovića.