Veljko ima dojavu za vas: Baš je super biti programer u Mozzartu!

Veljko ima dojavu za vas: Baš je super biti programer u Mozzartu!

Zašto baš Mozzart? Kako ste se upoznali Mozzart i ti i kada je počela međusobna saradnja?

U Mozzart sam došao 2008. godine na preporuku drugara sa fakulteta koji tu već radio. Vi posle završene škole uglavnom i nemate predstavu koliko znate ili ne znate ništa o „pravom programiranju” i radu u nekoj IT firmi. Zato je potrebno i malo sreće da taj prvi korak bude u okruženju u kojem oformite navike i u kojem vas ekipa i tip posla guraju da učite. Uvek zavisi i od ličnosti, od karaktera, ali je bitno da onaj ko želi da napreduje to i može da postigne u firmi u kojoj radi. Ja sam u Mozzartu to tada dobio. Kao početnik imao sam sjajnog mentora Vasu i odličnu grupu „razbijača” programera koji su nas juniore „terali” da se dokazujemo. Smatram da i sada za to postoji atmosfera u Mozzartu, bilo da ste došli pravo iz neke škole, bilo da ste iskusan programer.

Šta bi nazvao specifičnostima rada u kompaniji kao što je Mozzart, a gledano kroz prizmu IT industrije?

U Mozzartu ste uglavnom „na prvoj borbenoj liniji”. Vaš kod je uvek blizu puštanja u produkciju, možete da osetite da ste deo nečega što radi i što je živo. To nije uvek slučaj, posebno ako radite na razvoju nekog delića glomaznog projekta koji će videti puštanje u produkciju za šest meseci, možda. Drugo, mi ovde u Mozzartu imamo zaista veliki sistem. Kada imate veliki sistem koji radi na više kontinenata i koji ima toliko podataka koje generiše i obrađuje, onda imate priliku, ako ste ambiciozni i želite da napredujete, da probate i neke tehnologije i naučite primenu nekih dobrih praksi o čijem savladavanju možete samo da maštate na drugim mestima. Možda na prvi pogled to tako ne izgleda, ali biznis klađenja je izuzetno zanimljiva teritorija za programera. Sa tehničke strane, ako govorimo o klađenju na web-u i klađenju u našim poslovnicama, imate veliki broj korisnika koji konstantno, 24/7, uplaćuju veliki broj tiketa. Postoje pikovi opterećenja, obično kad se igraju neke bitne utakmice. Potrebno je da sve to bude performantno, da svaka uplata tiketa prođe kroz N provera, tj. servisa, pre nego što se prihvati. Bitno je i da se u realnom vremenu omogući otkrivanje pokušaja neke zloupotrebe ili eksploatacije potencijalnih rupa u modelu kvota. Svaki tiket ostavlja iza sebe informacije koje se kasnije obrađuju i koriste da se izvuče dodatno znanje o navikama igrača. Obračun velikog broja tiketa, odnosno postavljanje dobitnosti u što kraćem roku, te isplata igraču je od krucijalne važnosti za njegov utisak o nama. Na kraju krajeva, u interesu je da igrač što pre ima mogućnost da odigra tiket tim istim novcem. Naveo sam samo delić onoga čime se bavimo. Imamo jedan veoma zanimljiv i dinamičan domen na kome radimo, rekao bih i sjajno igralište.

 

U kojoj meri su benefiti dobijeni u Mozzartu posebni u odnosu na benefite u drugim kompanijama?

Kad se ovih dana pomenu „benefiti”, tu se odmah pomisli na neke besplatne teretane, bazene, bonuse, privatna zdravstvena osiguranja, da li radite od kuće ili dolazite u kancelariju obavezno… Da, postoje takvi benefiti. Naravno, i to koliko će vas neko plaćati je faktor koji se ne zanemaruje, ali bih ja kao benefit posebno izdvojio i stvari iz prethodnog odgovora. Ako imate dobro obrazloženje, ako ste spremni da preuzmete odgovornost i ako ste motivisani, moći ćete da primenite novu tehnologiju na sistemu koji ima kapacitet da to zaista testira, gde ta primena neće ličiti na „Hello World” primer. To je benefit.

 

Kakva je međukolegijalna saradnja u Mozzartu i u kojoj meri je ona važna za kvalitet rada u IT sektoru?

Ovde postoje različita mišljenja. Neko voli da je u firmi za sve napravljen protokol, da za sve postoji neki krut dokumentovani mehanizam kroz koji se rešavaju problemi i radi posao. Mehanizam zbog kog nije potrebno da odete do druge kancelarije i imate lični kontakt sa kolegom u cilju razrešenja nedoumice. Da, neophodno je da postoje pravila i da se zna šta ko radi i kako radi, to je neminovnost. Međutim, meni lično je bitno da postoji i spremnost kolega da zajedno rešimo neki problem „u letu”, neformalno. Naravno, nisu svi takvi, nemoguće je da na tolikom broju ljudi u našem IT sektoru ne naletite ponekad na kolegu sa onim stavom „e, samo sam tebe čekao da me nešto pitaš”, ali su generalno ta kolegijalnost i međuljudski odnosi nešto što potenciramo. I da se krene na odbojku na pesku posle posla, i da se ode na pivo, i da bude dobro zezanje na Team Buildingu.

 

Šta je odlučujući faktor koji je doveo do toga da si u kompaniji više od deset godina?

Sve ovo što sam pomenuo prethodno. Neko će verovatno reći: „U istoj firmi si od početka, tu si već skoro 15 godina, šta ti meni pričaš kako je tu dobro, nisi video kako je na drugom mestu”. I neće reći ništa pogrešno. Ali u kontaktu sam i sa drugarima, a i bivšim kolegama iz Mozzarta koji rade na drugim mestima. Idealan posao je individualna stvar i vrlo retko se pronađe. Zavisi i od faze u kojoj se vaša karijera nalazi, kao i vaš privatni život. Ovo je posao, vi ste deo ekipe, vi ste deo nekog biznisa, vi radite za nekoga, vi imate i sopstvene profesionalne ambicije, imate i svoj lični život na kraju krajeva… Nekako je Mozzart omogućio da se dosta toga pomiri i da ja tu budem sve ovo vreme.

 

Kada bi imao priliku da u nekoliko rečenica pozoveš kolege iz svoje struke da dođu i rade u Mozzartu, kako bi to učinio?

Ponoviću se. Ne postoji idealno radno mesto koje zadovoljava svakoga i u svakom trenutku. Ali ako želite da radite na jednom složenom distribuiranom sistemu, sa više desetina mikroservisa i baza podataka raznih tipova, Spring Cloudom, Dockerima i gde su od ključne važnosti real-time obrada velike količine podataka i pouzdanost, to imamo. Ako ste Front-end Developer i treba vam izazov, to imamo. Ako ste početnik i hoćete da učite ili ako ste senior i treba vam mesto za restart, novi domen, napredovanje i da naplatite znanje, i to imamo. Imamo i biznis korisnike koji nas nerviraju kada ne znaju tačno šta žele, imamo i bagove i probleme u produkciji s vremena na vreme, ali i ekipu koja vas neće ostaviti na cedilu kad nešto pogrešite (a pogrešićete kad-tad). Nije sve idealno kod nas, ali trebalo bi da bežite od firme gde na predstavljanju za sve imaju „kod nas je sve to rešeno” odgovor. Jedino čega vas ne možemo spasti nakon što se zaposlite kod nas su pitanja tipa: „Mozzart, je l’? Imaš li neku dojavu?” To se podrazumeva. Ovo je dojava da je sasvim ok biti programer u Mozzartu.