Predavanja naših kolega

  • Sport Management Forum u organizaciji FEFA

Kao što je naša kompanija lider na tržištu, tako je i portal Mozzart Sport najuticajniji sportski portal u zemlji. Dejan Stanković, urednik portala, dve godine zaredom se našao se na listi „Najmoćniji u medijima u Srbiji”, koju tradicionalno svake godine objavljuje dnevni list „Blic”. On je istakao da se u redakciji Mozzart Sporta na prvom mestu brine o kvalitetu i da je to jedna od stvari koja naš portal izdvaja i svrstava u najčitanije i najuticajnije u zemlji. On smatra da je, nažalost, poslednjih godina trend da se „kliku“ daje prednost nad sadržajem, a to je potcenjivanje sopstvene čitalačke publike, što nama u Mozzartu nikako nije cilj. Već smo istakli da je nama od izuzetne važnosti da ono što radimo, pišemo, gradimo ima neku vrednost i svrhu. Dejan naglašava da se trudimo da kvantitet ne ide nauštrb kvaliteta, pa pored ekskluzivnih informacija – a vest je osnova novinarstva – imamo i analitičke tekstove, reportaže, kolumne... Ne zanemaruje se ni stil pisanja, o čemu govori činjenica da su naše kolege novinari više puta osvojili nagradu Zlatno pero. Svoja stručna znanja i zapažanja Dejan je podelio na predavanju u okviru panela Sport Management Foruma, u organizaciji fakulteta FEFA. Otvorio je forum temom „Novi mediji i novi izazovi” i u veoma interesantnom izlaganju studenti su imali priliku da čuju koje su to prednosti, a koje mane modernog izveštavanja, sa kakvim preprekama se suočavaju kolege iz njegovog tima i hoće li tradicionalni mediji izgubiti trku sa digitalnim platformama. Prema njegovim rečima, internet dobija trku s klasičnim medijima i sve više potiskuje štampu, pa i televiziju, ali donosi i svoje zamke... Tema je veoma zaintrigirala prisutne goste, kako studente, tako i profesore, pa je kolega Dejan podstakao brojna pitanja i dileme i naknada diskusija je potrajala.

 

  • SUMA (AfterMath, Math&Co)

Kompanija Mozzart je kroz saradnju i partnerstvo sa organizacijom SUMA (Studentska unija matematičara) podržala studentsku konferenciju „Savremena matematika i primene – AfterMath“i bila njen deo. Od samog osnivanja organizacije, Mozzart se istakao kao strateški partner, pa smo i ovaj događaj podržali kao srebrni partner. Konferencija je imala za cilj promociju multidisciplinarnosti i stvaranje jedinstvene prilike za razmenu i implementaciju naučnih dostignuća, upoznavanje studenata sa brojnim mogućnostima tokom i nakon završetka studija, kao i da ih informiše o načinu poslovanja vodećih kompanija na našem tržištu. Za nas je ovo bila još jedna prilika da prezentujemo naše stručne ljude, predstavimo naše poslovne procese kroz praktične primere bliske mladim matematičarima i možda otkrijemo nešto novo i zanimljivo o kompaniji Mozzart studentima i ostalim učesnicima ove konferencije.

Kolega Radovan Lopušina, koji je nedavno sa pozicije menadžera za analizu i istraživanje korisnika napredovao na poziciju risk menadžera, kroz interaktivno predavanje obratio se mladim matematičkim znalcima. Potrudio da predstavi bar deo mogućnosti primene matematičkih modela industriji igara na sreću. Modelom logističke regresije je prikazao njegovu potencijalnu primenu u predviđanju neaktivnosti igrača, odnosno verovatnoće da će igrač u narednih 12 meseci postati neaktivan. Iako je Radovan zbog ograničenosti vremenom uspeo samo da zagrebe površinu, mnogobrojni studenti i asistenti koji su prisustvovali predavanju pokazali su velika zainteresovanost za temu. Nakon predavanja Radovan je stručno odgovorio na sva pitanja i potpitanja, kako studenata, tako i asistenata matematičkog fakulteta.  Posebno nam je drago što su studenti izdvojili njegovo predavanje kao jedno od najzanimljivijih, a dodatno im se dopalo što je kolega kroz primer u praksi predstavio problematiku koju oni obrađuju na fakultetu.

Vrlo prijatna i, verujemo, konstruktivna saradnja je nastavljena, pa smo u decembru bili deo još jednog SUMA događaja. Kompanija Mozzart je učestvovala i na sajmu poslova i praksi Math&Co. – Without innovation we cannot advance. Kroz direktan kontakt studenti su imali priliku da se upoznaju sa kompanijama iz tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih oblasti i tako steknu uvid u trenutnu potražnju tržišta, kao i koja su znanja i veštine trenutno najtraženiji. Takođe su dobili mogućnost da se predstave kompanijama kao budući mladi stručnjaci. U sklopu ovog događaja, učestvovali smo i na panelu na temu „Implementiranje inovacija u kompaniji”. Kolega Arsen Lončar, koji je održao predavanje, prvenstveno je istakao da se kroz rad na projektima stiče velika širina i mogućnost za upoznavanje mnogo novih stvari koje su podloga za uvođenje inovacija i nastavak razvoja, odnosno unapređenja poslovanja. Radeći na pozicijama biznis analitičara, projekt menadžera, a kasnije i projekt portfolio menadžera, imao je priliku da za kratko vreme nauči zaista mnogo o samoj kompaniji, ali i celokupnoj industriji, pa je svakako sjajan sagovornik na temu implementacija inovacija u kompanijama. Mozzart tim, pored stručnosti, svakako želi da neguje i inovativnost i da se inovativni glas svih zaposlenih čuje. Nakon što je predstavio mladim matematičarima, a verujemo i budućim inovatorima, naš sistem za inovacije i ideje, poručio im je da neguju takozvane meke veštine, socijalne i komunikacione, jer pored znanja one će im pružiti dodatnu vrednost i biti nešto što može da ih izdvoji.

  • SEFA, predavanje na Ekonomskom fakultetu

 

Bili smo i generalni sponzor projekta Sport Business Day u organizaciji SEFA, studentske organizacije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Studentima smo postavili Case Study u okviru kog su timovi imali zadatak da kreiraju i razrade marketing kampanju za Svetsko prvenstvo u Kataru. Kolege iz marketinga su im pružile mentorsku podršku, savete i potrudile se da probude kreativnost među učesnicima.

Na završnoj ceremoniji Aleksandar Ilić, šef kabineta kompanije Mozzart, održao je sjajno predavanje na Ekonomskom fakultetu pred prepunim amfiteatrom. Na primerima svetskih i domaćih klubova objasnio je primene poslovnih strategija u sportu, razgovaralo se o marketinškim strategijama i brojnim mogućnostima za razvoj biznisa u sportu. Na studente i ostale prisutne Aleksandrovo izuzetno poznavanje sportskih prilika je ostavilo veoma pozitivne impresije, naročito poznavanje sportskih dešavanja sa stanovišta ekonomije i marketinga. Prisutne je proveo kroz put razvoja klubova, od sportskih udruženja do sportskih kompanija, ali i skrenuo pažnju na saradnju sponzora i sportskih klubova i koliko je produktivan ovaj vid kooperacije za sve učesnike u njemu. Usmerio je i studente u kojim sve oblastima mogu da vide mogućnosti za dalja istraživanja i analize, a nije se dao omesti ni oko brojnih pitanja studenta o raznolikim sportskim klubovima, pa čak i onim manje poznatim i lokalnim. Vrlo živa i aktivna interakcija sa studentima pokazala je koliko je ova tema primenjiva, aktuelna i interesantna, a kada je reč o sportu, sve generacije i polovi govore istim jezikom.

 

  • PMI Project Academic Conference na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu

Goran Vučetić, direktor Direkcije poslovnih procesa, kroz predavanje je predstavio različite tipove ličnosti pre svega kako bismo u različitim situacijama prepoznali sagovornike. Na vrlo posećenom predavanju i uz pozitivne ovacije učesnika, kolega Goran je naglasio da upravljanje konfliktima nije sanacija problema, već preventiva i da u svakoj komunikaciji moramo da razumemo da nismo svi isti i da pokušamo da se prilagodimo situaciji, jer menjajući sebe menjamo svet.

  • Dvanaesti simpozijum „Matematika i primene”, nacionalna konferencija sa međunarodnim učešćem, u organizaciji Univerziteta u Beogradu, Matematičkog fakulteta, SANU i Društva matematičara Srbije

Ovaj događaj je početkom decembra okupio značajan broj domaćih i svetskih matematičara i IT stručnjaka, a naš kolega Nikola Perić, Project Portfolio Manager, izložio je stručnoj javnosti rezultate svog naučno-istraživačkog rada na temu „Primena mašinskog učenja u upravljanju porfoliom projekata“.

  • IT&Co, Matematički fakultet u Beogradu

Učestvovali smo na događaju IT&Co na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i još jednom pokazali kroz koje sve aktivnosti podržavamo mlade talente. Razgovarali smo sa studentima o mogućnostima za razvoj karijere u kompaniji Mozzart, a kolega Luka Bilanović, menadžer za eSport, studentima je predstavio ovogodišnju letnju praksu u Sektoru Bookmaking.

 

  • Prolećni festival matematike, Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu

Nastavili smo u istom duhu i bili deo Prolećnog festivala matematike, događaja na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, a kolega Radovan Lopušina, čija predavanja su uvek odlično prihvaćena i vrlo interesantna, predstavio je temu „Primena matematike u industriji igara na sreću”.

 

  • EESTEC LC, Elektrotehnički fakultet u Beogradu

Od ove godine smo i sponzor EESTEC LC i aktivnost kojom smo započeli ovu, verujemo, sjajnu saradnju jeste učešće kompanije Mozzart kao akademskog pokrovitelja događaja EESTech Challenge. Kolega Dejan Marković, lider tima za mobilne aplikacije, održao je predavanje na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na temu „Performansni problemi i rad u Real Time okruženju na mobilnim aplikacijama” uz punu slušaonicu, mnogo kreativnih pitanja, ali i zanimljivih odgovora i rešenja, kao i velikog interesovanja za prve karijerne korake u kompaniji Mozzart.

 

  • FONBOARDING, Fakultet organizacionih nauka

Kao strateški partner FON-a bili smo deo korporativnog događaja FONBOARDING, koji je namenjen upoznavanju studenata i partnera iz privrede. Učestvovalo je preko 500 studenata i 36 kompanija, a prepun hol Fakulteta organizacionih nauka i gužva na Mozzartovom štandu tokom celog događaja su definitivno ostavili najveći utisak na nas.

Naša Milica Plavšić, menadžerka za akviziciju, regrutaciju i selekciju, učestvovala je i na HR panel diskusiji gde je, između ostalog, dala i odlične primere kako se istaći na mreži LinkedIn – da se svako iskustvo vrednuje, da su bitna i njihova interesovanja i projekti na fakultetu. Naglasila je i da mi u Mozzartu vrednujemo posvećenost i želju za učenjem i da je za juniorske pozicije vrlo bitno da od samog početka pitaju sve što ih interesuje, jer će tako najviše naučiti.

 

  • „Jobs of the future” FEFA

Naša Daniela Perović, menadžerka za inovacije, kroz pitch na temu „Jobs of the future” studentima je govorila o tome kako i zašto su poslovi nastajali, zašto su se menjali i šta je bitno da znaju i nauče kako bi bili spremni za ono što nas čeka u budućnosti na tržištu rada. Uz slikovit prikaz nastanka poslova kroz istoriju i osvrt na istraživanja koja pokazuju da čak 85% poslova koji će postojati 2030. godine još uvek nije izmišljeno, studentima je prenela značaj kontinuiranog učenja, razvoja različitih veština i fokusiranje na probleme i potrebe korisnika.