Uroš Stevanović i Fondacija Mozzart u poseti Gradskom muzeju u Vršcu

Uroš Stevanović i Fondacija Mozzart u poseti Gradskom muzeju u Vršcu

Uručena donacija od 499.500 dinara za novu rasvetu u sobi gde su izložena dela Paje Jovanovića

Osnovan daleke 1882. godine Gradski muzej u Vršcu baštini istoriju sa prostora Banata impresivnom kolekcijom sa više od 260.000 eksponata koji su od značaja za zanimljivu vršačku prošlost. Ono što muzej izdvaja je i posebna zbirka dela čuvenog slikara Paje Jovanovića, koja će ubuduće sijati novim sjajem zahvaljujući donaciji Fondacije Mozzart. U prostoriji gde su izložena dela jednog od najznamenitijih Vrščana, u potpunosti će biti zamenjena rasveta novim modernim osvetljenjem. Muzej u srcu Vršca posetila je Fondacija Mozzart zajedno sa selektorom vaterpolo reprezentacije Srbije Urošem Stevanovićem i uručila donaciju od 499.500 dinara.

Velika čast i zadovoljstvo je što zajedno sa Fondacijom Mozzart mogu da pomognem jednoj kulturnoj ustanovi kao što je Gradski muzej u Vršcu, gde rade divni ljudi i veliki entuzijasti. Iskreno se nadam da ćemo i u budućnosti biti u prilici da doniramo za kulturu, jer bez kulture nema uspeha ni u sportu“, istakao je Uroš Stevanović, selektor vaterpolo reprezentacije Srbije.

Izložbe i aktivnosti koje muzej sprovodi teže da probude interesovanje za Vršac kao multikulturalnu tačku sa prošlošću koja meša uticaje mnogih nacija Slovena, Germana, Mađara, Rumuna, Turaka, Rimljana….

Veliku zahvalnost dugujemo Fondaciji Mozzart i selektoru Urošu što su posetili naš muzej i uručili nam vrednu donaciju kojom ćemo zameniti osvetljenje u jednoj od soba koja je posvećena Paji Jovanoviću, ne samo poznatom Vrščaninu, već i jednom od najpoznatijih Srba. Postavićemo novo moderno osvetljenje koje će biti energetski efikasno“, istakao je Stefan Mavrović, kustos u muzeju, i dodao da mu je drago da je Fondacija Mozzart upisana na listu partnera ove kulturne ustanove.

Osim podrške Gradskom muzeju u Vršcu, Fondacija Mozzart je tokom prošle godine realizovala projekat „Sa Mozzartom na krilima muzike“ u saradnji sa pijanistom Stefanom Đokovićem, koji je imao samo jedan cilj – da se kultura vrati u svoj dom – domove kulture. Nakon 12 koncerata, u 12 gradova širom Srbije, uspeli su u svojoj plemenitoj misiji, jer je sav prihod od prodaje ulaznica bio namenjen za unapređenje kulturnih centara u kojima su se koncerti održavali. Pomoć je stigla i na adresu Beogradskog dramskog pozorišta, ali i za realizaciju brojnih filmskih ostvarenja.

3D Fest u Prokuplju

Tokom leta na festivalu kulture, odnosno muzike, slikarstva, street arta i arhitekture koji se održava u Prokuplju biće oslikana dva silosa uz podršku Fondacije Mozzart. Silosi visine preko 30 metra nalaze se u neposrednoj blizini Spomen parka Gvozdeni puk, koji će postati simbol kulturne inovacije i duha kreativnosti u Prokuplju.