Svetski dan zdravlja Fondacija Mozzart obeležila besplatnim pregledima

Svetski dan zdravlja Fondacija Mozzart obeležila besplatnim pregledima

Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKS Srbije doniran portabilni ultrazvučni aparat

Da aorta nije samo na srcu i da je pregled trbušne važan potvrdili su brojni građani koji su došli na besplatan pregled, koji je povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja organizovala Fondacija Mozzart. Zahvaljujući portabilnom ultrazvučnom aparatu, koji je Fondacija Mozzart donirala Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, u nedelju je pregledano više od 400 pacijenata i otkriveno 10  aneurizama trbušne aorte. 

Aneurizma trbušne aorte je podmuklo i opasno oboljenje koje ne daje simptome, progresivno raste i na kraju kulminira njenim pucanjem, zbog čega je jako bitno uraditi pregled i otkriti je na vreme.

„Od sto pacijenata kojima pukne aneurizma abdominalne aorte 50 odsto ne stigne do bolnice. A od tih 50 odsto koji dođu mortalitet je od 30 do 50 odsto u zavisnosti od centra u kojem se pacijent operiše. Ako uzmemo statistiku, to znači da 80 odsto ljudi koji doživi rupturu aneurizme abdominalne aorte ne preživi. Smrtnost kod elektivno operisanih pacijenata koji se operišu pre same rupture i njene komplikacije jeste ispod jedan odsto, što je dovoljan razlog da nateramo ljude da urade ovaj pregled“, objašnjava doktor Stefan Dučić.

U Srbiji se trenutno svaki četvrti bolesnik operiše kao hitan slučaj zbog rupture aneurizme trbušne aorte. Lekari poručuju da to što nas ništa ne boli i nije bezbedno, jer se aneurizma uglavnom manifestuje bez simptoma, dok je otkrivanje proširenja krvnog suda trbušne aorte moguće brzim i bezbolnim ultrazvučnim pregledom. Upravo ovaj aparat je Fondacija Mozzart donirala Univerzitetskom kliničkom centru Srbije.

„Kada su nam se doktori javili sa molbom da doniramo ultrazvučni aparat za pregled trbušne aorte, odmah smo prihvatili predlog, jer preventivni pregledi spasavaju živote naših sugrađana, a u ovoj borbi prevencija je najvažniji korak. Zato nam je izuzetno drago što su se građani u velikom broju odazvali našem pozivu i došli na pregled,“ istakla je Milica Čakajac iz Fondacije Mozzart.

Od inkubatora do opremanja bolnica

Od inkubatora do opremanja bolnica

Inkubatori, sanitetsko vozilo, sistem za transplantaciju kože, ginekološka stolica, računarska oprema, EKG i ultrazvučni aparati samo su deo donacija koje je Fondacija Mozzart tokom prošle godine poslala različitim ustanovama u okviru velike akcije pomoći zdravstvenom sistemu Srbije, tokom koje je donirala više od 27.000.000 dinara. I ove godine je nastavila sa velikom podrškom zdravstvu – obezbedila je novi inkubator za UKC Niš i renovirala odeljenje pedijatrije u Opštoj bolnici u Somboru.