Šahisti iz Evrope ujedinjeni u humanoj misiji na Mozzart kupu

Šahisti iz Evrope ujedinjeni u humanoj misiji na Mozzart kupu

Fondacija Mozzart nagrađivala svaki potez, a sav prihod ide za nabavku rampe za invalide u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi „Slobodan Minić” u Aranđelovcu

 

Svaki potez se brojao, svaki potez je vredeo više! Čak 13 velemajstora i više od 60 nosilaca međunarodnih šahovskih titula iz nekoliko zemalja Evrope ujedinilo se u humanoj misiji na Mozzart kupu u Beogradu. U organizaciji šahovskog kluba Topola u Beogradu, održan je brzopotezni turnir koji je okupio legende igre na 64 polja, a Fondacija Mozzart oplemenila je događaj humanitarnom akcijom – svaki potez je nagrađivala i na kraju izdvojila sredstva za nabavku invalidske rampe u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi „Slobodan Minić” u Aranđelovcu.

„U ime ljubitelja šaha iz Srbije i regiona zahvaljujem Fondaciji Mozzart na velikoj pomoći pri organizaciji ovako velikog događaja”, rekao je Marko Maksimović, direktor turnira i predsednik ŠK Karađorđe iz Topole.

Na međunarodnom Mozzart kupu učestvovalo je 128 igrača, među kojima je bilo šahistkinja i šahista iz sedam zemalja. Pored takmičara iz Portugalije, Rusije, Turske, Španije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore učestvovali su najbolji šahisti Srbije, reprezentativci, legende igre na 64 polja, kao i najveći talenti našeg šaha.

Posle sedam eliminacionih rundi trijumfovao je velemajstor Aleksandar Inđić, višestruki šampion Srbije i naš reprezentativac. U veoma uzbudljivom finalu, koje je rešeno armagedon partijom, nadigrao je velemajstora Ivana Ivaniševića i tako došao do velikog pehara i prve novčane nagrade.

Pored 14 redovnih nagrada, na Mozzart kupu dodeljene su i tri specijalne: najboljoj šahistkinji, najboljem veteranu (preko 60 godina) i najboljem omladincu (ispod 20 godina). Sudijski tim na ovom turniru predvodio je Nebojša Baralić, međunarodni sudija FIDE koji je bio glavni sudija meča za titulu prvaka sveta u kome su se proletos u Astani sastali Kinez Ding i Rus Nepomnjači.

Najinteresantnije partije sa Mozzart kupa su putem elektronskih tabli prenošene na internetu, a njih je uživo pratilo nekoliko hiljada ljubitelja šaha širom sveta.