Preduzetnica Dragana Simić: Narodna nošnja čuva tradiciju

Preduzetnica Dragana Simić: Narodna nošnja čuva tradiciju

Onlajn prodaja, snimanje reels-a, sponzorisane objave, stori za storijem... U moru savremenih marketinških trikova za plasman proizvoda na tržište, retko ko iz preduzetničkih voda posegne za tradicionalnim metodama – zavrne rukave i prste koristi samo za najlepše rukotvorine. Proizvodnja narodne nošnje je takva da nije potrebno „targetiranje“, kupci su tamo gde su običaji mnogo važniji od trendova.

U Ćićevcu i okolini, najvredniji poklon je komad odeće, posteljina ili peškiri sa unikatnim vezom koje izrađuje sugrađanka Dragana Simić. Jedna od pobednica Mozzartovog konkursa za razvoj ženskog preduzetništva, uz podršku ove kompanije, Ministarstva rada i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost pokrenula je jedinstveni biznis.

„Ljubav prema narodnoj nošnji počela je još dok sam kao mala igrala folklor, a i dan danas osetim jaku emociju kad čujem tradicionalnu muziku. Nosim odevne komade koji imaju vez, a pošto sam i po struci trgovac, došla sam na ideju da otvorim svoju radnju. Projekat mi je prošao na konkursu, a sada težim ka tome da preraste u nešto veće. Ujedno imam svoju cvećaru, pa mogu na razne načine da ispoljim svoju kreativnost, spojim lepo i korisno“, počinje priču Dragana.

Vaspitana u tradicionalnom duhu, ona se trudi da prave vrednosti prenese i na mlađe generacije, pre svega na sinove koji su članovi lokalne Viteške družine. Inspiraciju pronalazi upravo u udruženjima i kulturno-umetničkim društvima sa kojima sarađuje.

„Moj glavni cilj je da dočaram kako se čuva tradicija i čvrsto sam rešila da uspem. Nadam se da će naredne generacije znati da prepoznaju šta je naše nasleđe, odakle smo potekli... Da ne prepisujemo od Zapada i drugih država, jer imamo toliko toga što možemo da sačuvamo i prezentujemo svetu u najboljem svetlu. Ono po čemu smo prepoznatljivi i što nas odvaja od drugih kultura“, naglašava Dragana.

Zato tokom praznika još glasnije poručuje:

„Čuvajte porodicu i tradiciju“, a sve preduzetnice ohrabruje rečima da veruju u sebe: „Snovi se ostvaruju, ne postoji prepreka koja može da vas spreči, samo težite ka svom cilju!“

MOZZART DAO VELIKU PRILIKU

Dragana Simić je jedna od sedam preduzetnica koje su dobile finansijsku pomoć od Mozzarta u sklopu velikog projekta ekonomskog osnaživanja žena.

„Novčana sredstva su neophodna za pokretanje biznisa i neizmerno sam zahvalna Mozzartu na velikoj prilici. Ova kompanija mi je pružila šansu da svoj hobi i veliku ljubav podelim sa drugima.“