Pogled govori više od reči

Pogled govori više od reči

Njihov pogled je nihova reč! Pogledom iskazuju svoje emocije, pogledom upoznaju svet, pogledom se smeju. Uskoro će uz pomoć specijalnog komunikatora pogledom naučiti da komunicira i Valentina Marković iz Užica, koja boluje od cerebralne paralize. Uređaj koji je namenjen osobama koje, iz raznih razloga, ne mogu da komuniciraju i mogu samo da koriste pogled, zajedničkim snagama za malu Valentinu nabavila je Fondacija Anđela, kompanija Mozzart i drugi donatori.  

Komunikator uz zenicu oka koja ima energiju daljinskog upravljača gledanjem na deo ekrana, uz pomoć senzora prepoznaje šta korisnik gleda i potom taj simbol ispisuje na ekran. Uređaj ima i glasovnu opciju tako da se pogledom može dati nalog da napisano bude izgovoreno.

Na čelu Fondacije Anđela, koja pomaže deci koja ne mogu sama sve, nalazi se Ozren Prica. Do sada je Fondacija obezbedila tri komunikatora, a u toku je prikupljanje novca za još jedan koji će pokloniti porodici u Pančevu. Cilj Fondacije je da obezbedi što više takvih komunikatora, jer na taj način logopedi i defektolozi sa decom mogu da rade i na daljinu.

"Sva ta deca nemaju ništa funkcionalno osim pogleda i taj pogled im omogućava sve što može tehnologija u ovom trenutku. Nije komunikator uređaj koji može svakom detetu da pomogne, postoji čovek u Srbiji, živi u Novom Sadu, diplomiran je inženjer Nemanja Šević. On je sam pre 20 godina finansirao studije za ovu tehnologiju u Americi njegov rad i alati su neophodni da analiziramo da li će dete moći da koristi", naglašava Ozren Prica iz Fondacije "Anđela".

Uručenje donacije porodici iz Užica bila je i prilika da se okupe porodice koje su od Fondacije dobile ovaj uređaj, stručna lica, pratioci i predstavnici firmi donatora. To je ujedno bila i prilika da se upoznaju međusobno, razmene iskustva, savete, uspostave kontakt a zamisao predstavnika Fondacije je da kroz par godina na jednom sličnom skupu okupe mališane i uz pomoć komunikatora zajedno upotpune svoje druženje.