MOZZART POVUKAO NAJBOLJI POTEZ - PODRŽAO I MLADE ŠAHOVSKE ŠAMPIONE!

MOZZART POVUKAO NAJBOLJI POTEZ  - PODRŽAO I MLADE ŠAHOVSKE ŠAMPIONE!

Master trener šaha dr Marija Lukić: Ova kompanija nam je omogućila da razvijamo onlajn platformu i pređemo na novi oblik nastave. Iskoristićemo popularnost serije “Queens gambit” 

Šahovska tabla je simbol životnog puta na kome se samostalno donose odluke i preuzima odgovornost za njih. Oni čije su misli između kralja, topa, skakača, lovca i pešaka znali su to i mnogo pre nove hit serije “Damin gambit”. Ali, da bi popularnost šaha u Srbiji nastavila da raste i posle tih sedam velemajstorskih epizoda, potrebno je stalno povlačiti dobre poteze. Kompanija Mozzart opredelila se za onaj najbolji – da podrži jedan od najvećih šahovskih klubova u zemlji u velikom projektu pokretanja onlajn platforme. Za ŠK Kralj iz Beograda, ova finansijska donacija je šah-mat za opstanak.

Situacija sa korona virusom zaustavila nas je skoro u potpunosti. Već nekoliko meseci radimo na tome da pokrenemo onlajn platformu za učenje šaha i polaznike uspešno prebacimo na savremenu vrstu nastave. Šah se, za razliku od drugih sportova, odlično uklapa u ovo novo digitalno doba, pa su ove godine odigrana onlajn Evropska prvenstva za sve kategorije, ali i onlajn Olimpijada. Zahvaljujući Mozzartu, koji povlači najbolje poteze u društveno-odgovornom radu, možemo da pređemo na novi oblik časova. To će našim takmičarima omogućiti da nastave sa sjajnim rezultatima, a nama da i dalje imamo veliki broj polaznika, što dece što odraslih – kaže dr Marija Lukić, majstorski kandidat i master trener šaha.
Idealno vreme za početak učenja šaha je period od 4. do 7. godine života, a u ovom klubu od osnovanja uspešno rade sa decom predškolskog uzrasta, osnovcima i srednjoškolcima.

Šah pruža veliku korist za njihov intelekt i uravnotežen razvoj ličnosti. Važan je za učenje dragocenih životnih lekcija. Šahovska partija može da se posmatra kao simulacija životnih okolnosti, gde dete samostalno donosi odluku o tome koji će potez da odigra i time se uči, između ostalog i odgovornosti. Šah je moćno sredstvo kojim vežbamo strpljenje, memoriju i rešavanje određenih problema, učvršćuje socijalna iskustva, jer šahovska tabla stvara uslove za mirnu, bezbednu diskusiju. Pomaže razvoju logičkog mišljenja, kombinatorike, mašte i kreativnosti, upornosti i istrajnosti, samopouzdanja, emocionalne stabilnosti i sposobnosti samostalnog planiranja pri donošenju odluka. Kroz igranje šaha izgrađujemo timski duh, dok istovremeno jačamo individualnost i drastično utičemo na koncentraciju, strpljenje, vizuelizaciju, odmerenost, analizu, apstraktno mišljenje i planiranje. 
ŠK Kralj poslednjih nekoliko godina drži i školu za odrasle, jer za šah nikada nije kasno…

Seriju „The Queen’s Gambit“ naši stariji članovi redovno prate. Glavni lik je devojčica, što je odlično, jer u Srbiji postoje predrasude da je šah muški sport, što naravno nije tačno. Za seriju vlada ogromno interesovanje i kod nas i u svetu i svakako će u narednom periodu početi ekspanzija šaha – zaključuje Marija Lukić.