KRUŠEVAC OD MOZZARTA DOBIO TEREN U ČAST LEGENDARNOG BOBANA PETROVIĆA!

KRUŠEVAC OD MOZZARTA DOBIO TEREN U ČAST LEGENDARNOG BOBANA PETROVIĆA!

Da sećanje na Bobana Petrovića nikad ne izbledi... Legenda jugoslovenske košarke ostavila je neizbrisiv trag pod obručima na ovim prostorima, a u čast nedavno preminulog asa, kompanija Mozzart obnovila je košarkaški teren u njegovom rodnom gradu. Sportski kompleks u Kruševcu dobio je potpuno novo ruho, a na nekim novim klincima je da njemu šire vedar duh koji je i Boban uvek imao, neguju fer-plej i čuvaju sećanje na proslavljenog reprezentativca i asa Partizana.

Akcija „Sto terena za jednu igru“ stigla je do 90. epizode, još jednom na radost Kruševljana! Stopama Dragana Milosavljevića već su krenuli neki novi majstori sa Bagdale, na Trgu slobode okuplja se omladina koja želi da dostigne slavu Gorana Grbovića... Ovoga puta su se čule ovacije za čoveka koji je u dresu Jugoslavije osvojio evropsko srebro i svetsku bronzu.

Grboviću je pripala čast da preseče vrpcu, zajedno sa Bobanovom ćerkom Jelenom, koja je vrlo emotivno proživela svečano otvaranje:

„Hvala Mozzartu na ovoj divnoj akciji, drago mi je da će novi naraštaji rasti na terenu koji nosi ime po mom ocu. Hvala i Kruševljanima koji se bave sportom i smatraju da je on bitan deo života, kao što je moj otac to smatrao“

I mnogo dalje od Zapadnog Pomoravlja i Beograda pročulo se za jednog brzog, spretnog i eksplozivnog krilnog centra – od francukog Remsa, preko ljubljanske Olimpije, španske Manrese, belgijskog Haselta, pa sve do Južne Afrike, gde je poslednjih godina Petrović živeo i radio. I stradao u saobraćajnoj nesreći.

Boban je u Partizan stigao 1976. i ostao skoro celu deceniju, što više govori o ljubavi prema ovom klubu od samih brojki kojima je ukrašavao crno-beli arhiv - 3.618 pogodaka na 273 utakmice! Deseti najbolji strelac u istoriji predvodio je tim do dve titule nacionalnog prvaka iz 1979. i 1981, Kupa Jugoslavije 1979, ali i dva evropska pehara - kupa Radivoja Koraća (1978, 1979)! Šutersku rapsodiju nastavio je i u dresu nacionalnog tima, a sa dve medalje početkom osamdesetih postao je besmrtan.

 „Ovaj grad je dao mnogo dobrih košarkaša, reprezentativaca, a ovaj teren je posvećen čoveku koji je bio najbolji od nas. I kao košarkaš, i kao čovek. Sve nas je izveo na pravi put, dočekivao bratski. Tako smo ga i zvali, brat Boban“, rekao je Grbović, njegov dugogodišnji saigrač. „Divno što imamo teren u znak sećanja na Bobana, na kome će stasavati novi košarkaši, a on će zauvek igrati sa njima“

Grbović je izrazio veliku zahvalnost što je kompanija Mozzart otvorila čak pet terena u Kruševcu i prisetio se kako je to izgledalo kad su on i Boban bili klinci:

„Igraš na jednom jedinom terenu u kraju, pa kad izgubiš, možeš tek sutra opet da dođeš na red. Ljudi ne shvataju koliko je značajno napraviti barem jedno igralište, a ne čak 90. koliko je Mozzart obnovio. Znam da će ovaj teren, koji se nalazi između zgrada uvek biti pun, a roditelji znaju da su im deca na bezbednom“.

Svečanom otvaranju prisustvovali su zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović, predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević, kao i Petrovićev njegov saigrač iz Napretka Nebojša Raičević:

„Boban je uz Grbovića bio najbolji igrač koji je krenuo odavde iz Kruševa i napravio neverovatnu karijeru. Svima nam je uvek pomagao, a mladim košarkašima bih poručio da treniraju vredno, budu borci, fajteri i veliki radnici kao što je Boban bio. Siguran sam da bi on danas igrao u NBA ligi. Hvala svima koji su omogućili da Boban Petrović dobije svoj teren i nadam se da će ovde stasati novi košarkaši koji će proslaviti naš grad“.

Kao i na svakom otvaranju, Mozzart je organizovano humanitarno šutiranje trojki, a celokupan prihod otišao je u dobrotvorne svrhe – Udruženju građana Prava žena.