Kristina Vasić Mozzartov virtuoz na saksofonu

Kristina Vasić Mozzartov virtuoz na saksofonu

Sa samo tri godine molila je mamu da joj u muzičkoj školi pokaže saksofon i da ga ponese kući, sa četiri je imala prvi nastup na novogodišnjem koncertu, a sa pet i po upisala je prvi razred saksofona u koji inače deca polaze sa jedanaest! U svoj dnevnik uspeha zabeležila je i nastup sa čuvenim Plasidom Domingom kojem je bila pratnja na koncertu u Beogradu prošle godine. Osim što svojom muzikom i notama pleni na muzičkoj sceni, Kristina je i u samom vrhu liste Mozzartovih talenata koje ova kompanije podržava na putu ka ostvarenju svojih snova.

„Saksofon sam izabrala zato što je lep instrument, prvi put kada sam ga ugledala on je zasijao u mojim očima iako je taj saksofon bio star i rđav. Oduševio me je zvuk, vremenom sam zavolela da sviram džez muziku, ali i klasičnu muziku jer iz nje može puno da se nauči. Trenutno, najviše volim da izvodim komad koji se zove "Suite Hellenique" (Helenska svita) zato što je to klasična kompozicija koja u sebi sadrži i džez, ujedno je i veoma muzikalna”, sa osmehom na licu objašnjava Kristina koja do sada broji pregršt prvih i laureat nagrada sa maksimalnih osvojenih 100 poena sa republičkih i međunarodnih takmičenja u zemlji i inostranstvu.

Prošlu godinu svakako je obeležio koncert sa maestrom Domingom na prepunom Tašmajdanu, ali je Kristina te godine nastupala i na Nisville main stage kao najmlađi izvođač ikada, na Gala koncertu u Vigado koncertnoj dvorani u Budimpešti uz pratnju kamernog sastava Virtuozok produkcije, koncertu za visoke zvaničnike evropskog parlamenta u Strazburu, gala koncertu u sportskoj hali u gradu Gyor u Mađarskoj. Uspešna godina završena je novogodišnjim koncertom u Dubaiju na glavnoj pozornici World Expa uz poznatu pevačicu Elinu Nacheyevu i svetski poznatog klaviristu i dizajnera luksuznih serija klavira Gergely Boganya, dirigent Tibor Boganyi. Od nedavno na Kristininom putu ka uspehu podrška stiže i od kompanije Mozzart.   

“Podrška kompanije Mozzart puno znači jer činjenica da je Kikin talenat primećen i da su njeni uspesi prepoznati predstavlja satisfakciju i nagradu za uložen trud i rad. Svaka podrška i pomoć veoma je značajna za roditelje koji se trude da talentovanom detetu obezbede uslove i obrazovanje koje njen talenat zaslužuje. Velika zahvalnost svakako ide Mozzart kompaniji koja podržava i pomaže naše talente” istakao je Boban Vasić, Kristinin tata.

U svoj kalendar uspeha za ovu godinu Kika je ubeležila nastup na završnom događaju Univerzum u organizaciji kompanije Mozzart u Belom dvoru. Imala je čast i da bude izabrana da svira u orkestru koji je pratio čuvenu opersku pevačicu koja je ujedno i direktor Poljske opere Alisju Wegerzovsku. Alisja je pevala poznatu numeru "Yo soy Maria" a Kristina je kao jedini maloletni član u orkestru svirala rame uz rame sa profesionalnim i poznatim muzičarima među kojima su bili i Peter Valentovič i Petar Šulić.