Kreativne ideje lansirane u UNIVERZUM

Kreativne ideje lansirane u UNIVERZUM

Pre samo pola godine ideje startap timova u okviru projekta Univerzum bile su na samom početku razvijanja svojih projekata. Samo šest meseci kasnije, nakon zvršenog programa koji je realizovan u saradnji Univerziteta u Beogradu i kompanije Mozzart svetlost dana ugledali su projekti o kojima će se tek pričati. Svoje veštine i znanja kroz brojna predavanja, radionice i rad sa mentorima unapredili su timovi SOMA BioWorks, EasyPass, Inclusio, Pet Travel Advisor Solutions, SportUp5 i Perun Lab.

Na svečanoj završnici Univerzuma koja je organizovana u Belom dvoru, potencijalnim investitorima i predstavnicima minstarstava Vlade Rrepublike Srbije, Univerziteta u Beogradu i kompanije Mozzart predstavljeno je sve ono na čemu su timovi vredno radili iz dana u dan. Brojne zvanice saznale su kako se za samo nekoliko sekundi i mnogo manje klikova u okviru platforme EasyPass može pronaći profesor iz bilo koje oblasti koji će na privatnom času otkloniti sve nedoumice koje učenik ima. Predstavljena je i pratforma Inclusio koja olakšava kretanje osobama sa invaliditetom, kao i aplikacije Pet travel Advisor Solutions koja nudi bezbroj mogućnosti vlasnicima pasa i SportUp5 za brže povezivanje sportista sa sportskim partnerima.  Ipak, na kraljevskoj završnici u salama Belog dvora, najviše simpatija investitora pokupili su timovi Soma BioWorks koji se bave proizvodnjom ekoloških materijala koji mogu da zamene plastiku i Perun Lab prenosiva PCR labaratorija koji su osvojili nagradni put u Ameriku i potencijalnu investiciju od 100.000 evra od fonda Digital den iz Crne Gore da unaprede svoja iskustva.

- Kroz celokupan program u okviru Univerzuma prošli smo mogobrojna kvalitetna predavanja i naučili mnoštvo korisnih stvari od različitih mentora. Sa sigurnošću tvrdimo da je ovo bio jedan od kvalitetnijih programa u našoj zemlji i zahvalni smo kompaniji Mozzart kao i Univerzitetu što su nam ovo omogućili. Uskoro nas očekuje testiranje protopita a zatim i dalji poduhvati kojima se nadamo – istakao je Petar Omrčin iz tima Perun Lab koji su osim karte za Ameriku dobili i podršku od kompanije Labena iz Slovenije koja im je ponudila svoje znanje i svoj  “core facility” za upotrebu i usavršavanje prototipa uređaja. Takođe, ova kompanija trenutno postavlja „Labena Venture Akcelerator“ na području bioteka i Life Sciens-a pa su im ovakve inicijative mladih stru;nih ljudi vrlo dobrodošle. Osim toga, predstavnici kompanije Labena su tokom trajanja startap akceleratora Univerzum bili mentori koji su radili sa učesnicima i prenosili im svoje iskustvo i znanje.

Kroz obuku timovi su savladali mnogobrojne prepreke, a na kraju se pokazalo da je samo nebo granica za sve učesnike startap akceleratora koji je kompanija Mozzart pokrenula u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu. Nikola Stanojević, molekularni biolog iz Beograda, čiji tim je dobio put u Ameriku ističe da je mali tim Soma tokom Univerzuma značajno unapredio svoje veštine.

- Trenutno se nalazimo u stadijumu kada planiramo da se širimo na regionalna tržišta, pa nam osvojena nagrada investitora svakako otvara mogućnost da svoje ideje plasiramo i na tlo Amerike. Predavanja kroz Univerzum su bila zaista korisna, držana od strane stručnjaka do kojih ne bi bilo lako doći na bilo koji drugi način, uz naravno višestruku podršku kompanije Mozzart.  Ubrzani karakter akceleratora je zapravo jako povoljan po startapove, koji inače imaju znatno ograničene kapacitete, pa je skoro nemoguće da izdvoje drastično mnogo vremena - dodao je Nikola Stanojiveć iz tima Soma.

Uz podršku kompanije Mozzart planirano je da tim Sportup5 svoje predstavljanje na tržištu ima polovinom jula i to u okviru akcije regionalnog lidera u priređivanju igara na sreću. Takođe, na svečanoj završnici Univerzuma direktor Mozzart Slobodan Prodanović istakao je da će kompanija nastaviti sa širenjem i podržavanjem ovog projekta.

„Plan nam je da projekat proširimo i na druga tržiša na kojima posluje kompanija Mozzart. Upoznao sam ove mlade ljude pune ideja i imao priliku da se uverim u njihove proizvode. Imaće uspone i padova, ali verujem da će oni svi uspeti” rekao je Prodanović.

Kako je za Univerzum čula cela bivša Jugoslavija, pre svega zahvaljujući mentorima i predavačima, ali i timovima, priliku da se predstave imali su i makedonski startap Solar Data Collector, crnogorski Uhura Solutions i hrvatski Remote Bob.