Jovica algoritam za uspeh pronašao u Mozzartu

Jovica algoritam za uspeh pronašao u Mozzartu

Baviš se programiranjem i voliš da radiš u dinamičnom okruženju, u složenom i visoko distribuiranom sistemu koji živi i diše 24/7, bez granica? Motivišu te sloboda u radu i prilika da pokažeš svoju kreativnost? Sanjaš o ogromnom stacku tehnologija, radu sa velikim količinama podataka i milionima korisnika na različitim kontinentima? Izazov ti je da uvek budeš na „prvoj liniji” i vidiš svoj kod u produkciji u izuzetno kratkom roku? Ukoliko si odgovorio potvrdno na jedno ili više pitanja, ovaj intervju je baš za tebe, kao i kompanija Mozzart!

Iako se ne percipira primarno kao IT firma, Mozzart to svakako jeste na neki način, jer IT podrška predstavlja nervni sistem kompanije bez kojeg se nijedna poslovna operacija ne može obaviti. U Mozzartovoj IT direkciji uvek ima mesta za dobre programere, bez obzira da li su juniori, mediori ili seniori – važno je samo da im je ljubav prema ovom poslu ugrađena u kod.

O svim prednostima koje Mozzart pruža za profesionalni rast i razvoj programerima i zbog čega on svoj algoritam uspeha u ovoj kompaniji ispisuje već 12 godina govori Jovica Šabić, jedan od članova Mozzartovog Betting tima.

Zašto baš Mozzart? Kako ste se upoznali Mozzart i ti i kada je počela međusobna saradnja? 

U trenutku kada sam 2010. godine odlučio da promenim posao, aplicirao sam u tri kompanije: Vast, Nordeus i Mozzart. Moja tadašnja percepcija i želja bila je da radim u što većem sistemu koji će potencijalno obrađivati veliki broj transakcija i opsluživati veliki broj korisnika, jer suština kompleksnosti jeste upravo u tom izazovu: napraviti sistem koji nema granice. Srećom, Mozzart je u tom trenutku imao najbrži proces selekcije i prvu ponudu sam dobio od njih. Ostale dve kompanije su se javile kasnije i sa ove vremenske distance sam veoma srećan zbog toga.

Šta bi nazvao specifičnostima rada u kompaniji kao što je Mozzart, a gledano kroz prizmu IT industrije? 

Više bih to nazvao posebnim nego specifičnim, a to je sloboda koju sam dobio konstantnim zalaganjem. U Mozzartu se jednostavno svaki rezultat prati. Suština i jeste da zaposleni uvek mogu da daju sve od sebe i da mogu da budu slobodni i kreativni u onome u čemu su najbolji i da sve to bude na pravi način ispraćeno unutar kompanije, što i jeste slučaj.

U kojoj meri su benefiti dobijeni u Mozzartu posebni u odnosu na benefite u drugim kompanijama? 

Što se tiče formalnih benefita, uvek smo se trudili da budemo konkurentni, bar iz moje perspektive gledano. Ono što bih naglasio jeste da, iako mi formalno nismo IT, softverska firma, mislim da neformalno i te kako jesmo, jer se taj način razmišljanja i stav da uvek unapređujemo sve svoje procese, alate i sisteme vidi u svim sektorima kompanije. Zapravo, Mozzart i jeste krenuo kao startap kompanija, a ljudi koji su inicijalno razvijali softver su i dalje na neki način prisutni u samom sistemu i deo su kompanije.

Kakva je međukolegijalna saradnja u Mozzartu i u kojoj meri je ona važna za kvalitet rada u IT sektoru? 

Ovo je zapravo najznačajniji benefit u Mozzartu, bar iz mog ugla. Stvarno sam izuzetno zadovoljan saradnjom, pre svega unutar Betting tima, čiji sam član, a zatim i svih ostalih, što projektnih, što razvojnih timova čiji sam deo.

Šta je odlučujući faktor koji je doveo do toga da si u kompaniji više od deset godina? 

Sloboda da budem kreativan!

Kada bi imao priliku da u nekoliko rečenica pozoveš kolege iz svoje struke da dođu i rade u Mozzartu kako bi to učinio? 

Ukoliko želite maksimalnu slobodu da svojim iskustvom doprinesete od prvog dana, mi smo prava kompanija za vas. Poruka za one sa malo ili bez radnog iskustva: ako želiš da budeš neko ko će svojim zalaganjem zaslužiti da dobije tu slobodu, javi se, daćemo ti priliku da stekneš dragoceno iskustvo, od prvog dana!