Fudbaleri rekli "ne" nasilju nad ženama!

Fudbaleri rekli "ne" nasilju nad ženama!

Akciju Fondacije Mozzart podržali svi klubovi iz dva najjača ranga, na 16 stadiona počela kampanja „Šesnaest dana aktivizma“

 

Na 16 stadiona širom Srbije krenula je globalna kampanja „Šesnaest dana aktivizma“! Fudbaleri iz 32 ekipe koje nastupaju u dva najjača ranga takmičenja ovog vikenda zajedno sa Fondacijom Mozzart poručuju: „Nemoj da ti obraz crveni, prijavi nasilje“. Na SVIM terenima, u okviru Super i Prve lige Srbije, Mozzartovi baneri zamenjeni su porukom „STOP NASILJU NAD ŽENAMA“.

Već duži niz godina ovaj slogan odjekuje na sportskim borilištima, a najglasnije se čuje svakog 25. novembra. Svetski dan borbe protiv ovog društvenog problema obeležava se i u 16, odnosno 18. kolu dve naše najjače lige, a prve zvezde domaćeg fudbala uoči svakog meča skreću pažnju navijačima na jedan poseban baner.

Više od 1.000 sportista i drugih poznatih ličnosti podržalo je ovu društveno odgovornu kampanju, a prvi promoter bio je nekadašnji golman Zvezde Milan Borjan. Crvenoperli-beli se uvek uključuju u brojne aktivnosti za podršku ženama koje su pretrpele nasilje, a često su sa Mozzartom išli u posete Sigurnim kućama.

POGLEDAJTE AKCIJU "STOP NASILJU NAD ŽENAMA" NA INSTAGRAMU!

Fondacija Mozzart, kao i njen osnivač kompanija Mozzart, dugi niz godina sprovode kampanju „Stop nasilju nad ženama”. Krajem 2019. godine potpisan je Protokol o saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost o zajedničkoj akciji, koja je tog decembra ujedinila čak i košarkaše Crvene zvezde i Partizana uoči derbija u „Areni“. Majice sa ovom porukom nosili su i fudbaleri i košarkaši Srbije.

U jesen 2021. godine naši sportisti, predvođeni Tijanom Bošković, podržali su globalnu inicijativu koja je krenula iz Serije A, kada su kada su Ronaldo, Ibrahimović i druge zvezde crvenom tačkom na obrazu poslale poruku da je nasilje nad ženama nedopustivo. Akcija se proširila i na superligaške terene, kada su fudbaleri Zvezde, Spartaka, Radničkog iz Kragujevca, Napretka iz Kruševca, odbojkaši Zvezde i Vojvodine poručili „Nemoj da ti obraz crveni, prijavi nasilje“. Tada je izdvojeno dva miliona dinara za pomoć Sigurnim kućama.

Tokom „Šesnaest dana aktivizma” u 2022, u saradnji sa Online umetničkom školom, pokrenuto je ekonomsko osnaživanje žena koje su pretrpele nasilje. Prilikom osmomartovskih poseta, osim osmeha i reči podrške predstavnika Fondacije Mozzart na adrese Sigurnih kuća u Beogradu, Pančevu, Vranju, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu stigle su novčane donacije i vredni pokloni.