„FUDBAL JE ZA SVE, FUDBAL JE ZA DEVOJČICE“!

„FUDBAL JE ZA SVE, FUDBAL JE ZA DEVOJČICE“!

Za članice Mozzart Superlige odmah stigla podrška od Piksija i „Orlova“ 

One nisu zvezde i verovatno nikada niste čuli za njih... One su najvažnija sporedna stvar u svetu fudbala. I ne žele više da budu na margini. Zato su usred kišnog nedeljnog jutra i zatišja pred buran dan na Evropskom prvenstvu, onom muškom, zaustavile saobraćaj na Slaviji da bi skrenule pažnju na postojanje fudbala u Srbiji, onog ženskog!

Pre nego što za nekog Engleza ili Holanđanina danas kažete da igra kao devojčica, pomislite na stotine onih koje svakodnevno treniraju širom zemlje, ali i na „anonimuse“ čija se imena skandiraju širom Evrope kao što su Nevena Damjanović i Jelena Čanković... Više od 100 fudbalerki, predvođenih igračicama Spartaka, Crvene zvezde i ostalih klubova Mozzart Superlige, kao i fristajlerom Đotom, zakotrljalo je lopte u najvećem beogradskom kružnom toku ovog jutra, sa jasnom porukom da je petnaestak minuta gužve u saobraćaju bolje nego kolaps ženskog fudbala u Srbiji. Transparent je bio još jasniji – Fudbal je za sve, fudbal je za devojčice.

„Ne mora svet da stane da bismo se bavile ovim sportom, mi smo svakako veliki deo njega. Zaustavljanjem kružnog toga na Slaviji, želele smo da skrenemo pažnju na sve devojčice koje se bave fudbalom. Veoma mi je drago što je pokrenuta jedna ovakva kampanja posvećena ženskom fudbalu! Ponosna sam na sve što je Fudbalski savez Srbije zajedno sa kompanijom Mozzart uradio za nas i nadam se da će se veliki broj devojčica odazvati i početi da trenira fudbal, kao i da će se još više čuti za naše rezultate – poručila je Milica Kostić, golman reprezentacije Srbije.

Sirene, aplauzi, ovacije, hvatanje za glavu... Svega je bilo među vozačima koji su se zatekli u klopki fudbalerki, kao da je u toku prenos derbija dana na EURO između Engleza i Hrvata. Žongliranje, driblinzi, „suvi list“ „štikle“... Žoga bonito na srpski način kružila je oko fontane na Slaviji sa simboličnom porukom da se u svetu fudbala ne vrti sve oko snage.

I ove devojčice se bore muški. Treniraju sa dečacima i kažu da su zato još bolje. I one imaju pravo da sanjaju finale Mundijala pred 60.000 navijača, kao što su doživele Amerikanke i Holanđanke 2019. Jelena Čanković, bivša fudbalerka Barselone, a sada švedskog Rozengarda, može posvedočiti da i žene, u nekom lepšem svetu, igraju onu istu Ligu šampiona pod zastavom UEFA.

Naše reprezentativke, odnosno članice Mozzart Superlige, ne žele više da udaraju u živi zid predrasuda. Zato su tokom ovog „trećeg poluvremena“ na Slaviji pustile mašti na volju i zaigrale najlepši fudbalski ples uz zvuke Radetski marša iz fontane. 

Ovi potezi, ali i timska igra na pobedu ženskog fudbala, izmamili su ovacije kompletne muške reprezentacije Srbije, pa su poruke podrške stizale čak iz dalekog Japana. Jednu posebnu poslao je selektor „orlova“ Dragan Stojković Piksi:

„Lično imam veoma pozitivno mišljenje kada je ženski fudbal u pitanju. Poslednjih 15-20 godina ženski fudbal razvija se strahovitom brzinom, postaje izuzetno popularan među devojkama. Puna podrška svim ovim devojkama, igrajte fudbal, uživajte u fudbalu, videćete koliko je to lep sport. Uz vas smo!“