Davor Sakač: Projekti poput Univerzuma su veoma korisni za mlade inovatore

Davor Sakač: Projekti poput Univerzuma su veoma korisni za mlade inovatore

"Novi talas globalnog privatnog preduzetništva će definitivno promeniti ekonomsku sliku naše zemlje, ali i globalne ekonomije uopšte. Mogu slobodno da kažem da ste pravi revolucionari koji treba da nastave da sanjaju velike snove, da žive za svoju ideju i ne odustaju dok ne stignu do cilja!".

To je bila poruka direktora TS Ventures fonda Davor Sakač na predavanju u okviru startap akceleratora Univerzum, koji zajedno oraganizuju kompanija Mozzart i Univerzitet u Beogradu.

On je inovativnim timovima pokušao da objasni da put do prve investicije nekog fonda neće biti lak ni jednostavan, ali da oni svakog dana treba da nastave da razvijaju svoje ideje sa ljudima koji ih inspirišu i kojima veruju.

Davor Sakač Foto: Promo

"Trudite se da budete dobro informisani i edukovani, da u svakom trenutku znate šta su globalni potencijali ideje koju razvijate. Samo tako ćete biti korak ispred drugih. Budite otvoreni za savete i sugestije, ali sami odlučite šta je od toga dobro za vaš posao. Fokusirajte se na unapređenje i rast poslovanja, ne razmišljajte samo o benefitima i privilegijama. Ukoliko ne uspete iz prve, ne znači da nećete iz nekog narednog pokušaja, tako da ne očajavajte, već verujte da je cilj dostižan", zaključio je Sakač.

Direktor TS Ventures fonda, prvog ovakve vrste u ovom delu Evrope, rekao je da su program poput Univerzuma veoma korisni i dobra osnova za dalje.

"Smatram da su startap akceleratori, kao što je Univerzum, veoma korisni i trebalo bi da ih ima što više. Pre svega, postoje mnoge teme, stvari i izazovi kroz koje u programima mentorstva akceleratori mogu pomoći startapima da realnije sagledaju izazove, nađu rešenje i nastave dalje u razvoju i rastu svog proizvoda i biznis modela. Ovakva praksa se u svetu pokazala kao veoma korisna i pomogla je mnogim, danas velikim startapima, da bolje razumeju svoj biznis potencijal i lakše dođu do serije finansiranja koja je neophodna za rast", objasnio je Sakač.

Foto: Promo

"Svi mi zajedno gradimo infrastrukturu našeg ekosistema i da bismo dobili željeni kvalitet mora da se desi kvantitet, kako ideja i startapa, tako i fondova, anđela, inkubatora, akceleratora, naučno- tehnoloških parkova...”, zaključio je Sakač.

Podsetimo, startapovi SOMA BioWorks, Perun lab, Klik Cash, Inclusio, EasyPass, SportUp5, Pet Travel Advisor Solutions i Walltera dobili su priliku za mentorski program, kao i mogućnost za korišćenje coworking prostora u centru Beograda i veću investiciju na kraju programa.

Više od 50 domaćih i stranih stručnjaka biće predavači i mentori najboljim startapima, a među njima je i ceo jedan tim iz kompanije Mozzart.